Actualitate

Decizie în premieră pentru învățământul din Bihor: Elevii din clasele pregătitoare vor fi repartizați în ordine alfabetică!

Publicat

pe

Sursa foto: edupedu.ro

Decizie în premieră pentru învățământul din Bihor! Șeful Inspectoratului Școlar Județean, Alin Novac Iuhas, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de Felicia Ianța, inspectorul şcolar responsabil cu învăţământul primar, și de inspectorul şcolar general adjunct, Kery Hajnal, schimbarea fundamentală a modului în care se va face, din acest an, repartizarea elevilor în clasele pregătitoare.

Fără înțelegeri

Concret, după ce vor fi admiși la o școală, copiii vor fi distribuiți în ordine alfabetică în clase. De exemplu, într-o şcoală în care se înscriu 100 de elevi pentru patru clase, în prima etapă, micuţii vor fi ordonaţi alfabetic, iar apoi distribuiţi: primul de pe listă într-o clasă, al doilea în următoarea și așa mai departe. Astfel, dacă ar exista patru candidaţi cu numele Ardelean, fiecare elev ar fi înscris într-o altă clasă.

În plus, și învățătoarele se vor ști abia în toamnă, înaintea începerii anului școlar, prin tragere la sorți. Astfel, practica potrivit căreia cererile erau repartizate în clase netransparent, în funcţie de dorinţele părinţilor, care alegeau o anume învăţătoare, dispare complet.

Reprezentanţii IŞJ Bihor sunt convinşi că noua procedură – adoptată la recomandarea actualului ministru al Educaţiei, Monica Anisie – va fi mai eficientă. „Elimină toate disensiunile şi frustrările unor părinţi care nu vor ajunge acolo unde şi-au dorit”, dar și presiunile foarte mari puse pe învățători, a spus Felicia Ianța, subliniind că „se elimină total orice influenţă şi orice presiune din partea părinţilor”.

E de așteptat ca măsura să atragă nemulţumirea celor care deja s-au înţeles cu anumite învăţătoare. „S-ar putea să ne trezim cu părinţi pe cap”, a recunoscut inspectoarea.

Aceasta a dat exemplul unui părinte care și-a înscris copilul pe lista unei învăţătoare pe poziţia 130, în condiţiile în care o clasă de învăţământ primar poate avea maximum 30 de elevi. Cedând insistenţelor, învăţătoarele făceau liste de aşteptare uriaşe, iar părinţii se rugau ca alţii înaintea lor să renunţe la loc.

Încep înscrierile

Anul acesta, înscrierile în învăţământul primar se vor desfășura în perioada 4-23 martie. Părinţii vor completa cererile către şcolile la care vor să învețe micuții lor, acestea urmând să fie procesate pe 1 aprilie.

Conform planului de școlarizare pentru înscrierea în învăţământul primar în anul şcolar 2020-2021, şcolile din Bihor au pregătit 192 de clase (cu un total de 5.494 de locuri), din care 60 cu predare în limba maghiară, două în limba germană, tot atâtea în slovacă şi una în romani, o premieră în Bihor. Aceasta a fost înfiinţată la şcoala din Tămaşda, comuna Avram Iancu, la cererea comunităţii, după cum a explicat şeful Inspectoratului Școlar.

Click aici pentru a lasa un comentariu
Exit mobile version