Actualitate

Fără poze șocante! În premieră națională, SMURD Bihor va monta paravane pentru protejarea victimelor unor accidente grave (VIDEO)

Publicat

pe

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana au anunțat, miercuri, că anul acesta echipajele SMURD din județ au intervenit la 933 de accidente rutiere, în 94 dintre cazuri impunându-se și intervenția echipajelor de descarcerare. De acum, însă, victimele unor accidente grave vor fi protejate de ochii curioșilor, care filmau sau făceau poze cu victimele în ipostaze sensibile și le postau apoi pe rețelele de socializare.

În premieră națională, SMURD Bihor are în dotare trei panouri mobile, care pot fi montate în câteva secunde la locul producerii unor astfel de evenimente, anunță ISU.

Respect pentru victime

Colonelul Sorin Caba, șeful ISU Crișana, a precizat într-o conferință de presă că acest tip de paravane se folosesc în Vestul Europei, având rolul de a proteja victimele.

„În foarte multe situaţii, asistarea victimei se face pe şosea sau în alte condiţii atipice. Această «scenă» nu este una obişnuită pentru trecători. Din respect pentru victime, am considerat că demersul este necesar. Am cumpărat trei panouri de protecţie, cu siguranţă sunt primele din România, eu nu am mai văzut”, a declarat Caba într-o conferință de presă.

Acesta a mai precizat că desfăşurarea panoului „nu împietează desfăşurarea misiunii echipajelor de intervenţie”.

La rândul său, șeful Unității de Primire a Urgențelor și SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a subliniat că astfel va fi protejată identitatea victimelor aflate în situaţii de urgenţă.

„Nu vrem să ascundem ce facem. Acţiunile noastre vor fi la fel de transparente ca până acum. Mai ales în faţa presei. Problema e că înainte să ajungă ziariştii, şi exact când e ipostaza victimei mai sensibilă, au început să apară postări aproape automat pe social-media. Şi deseori familiile au aflat despre implicarea membrilor de familie în diverse tragedii de pe reţelele de socializare, nu printr-un comunicat pregătit cu grijă. Nu ne dorim astfel de situaţii în care victimele să fie expuse pseudo-reporterilor, mă refer la trecători, care transmit de la locul unei tragedii. Vrem doar să protejăm identitatea victimelor până când putem să gestionăm şi această parte, prin comunicarea cu dvs, cu ziariştii”, a declarat dr. Hadrian Borcea, conform Agerpres.

Lungi de 7 metri şi având o înălţime de circa 2 metri, panourile pliabile sunt realizate dintr-o pânză specială, uşoară, albă, mată, cu o dungă roşie la bază şi pot fi montate de pompieri în câteva secunde la locul producerii unor astfel de evenimente. Un asemenea panou costă 400 de euro, cele trei fiind achiziţionate din Germania.

Tot mai multe accidente

Pe de altă parte, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana au precizat că numărul accidentelor este în creștere.

„În primele trei trimestre ale anului 2019, echipajele SMURD Bihor au intervenit la 820 de accidente rutiere (din care 82 cu descarcerare), asistând 974 de persoane (din care 858 de adulți și 116 minori), înregistrându-se, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, o creștere a numărului de intervenții la astfel de evenimente (656 intervenții la accidente rutiere, din care 77 cu descarcerare în perioada ianuarie-septembrie 2018) și a numărului de victime asistate (în primele trei trimestre ale anului 2018 au fost asistate 838 de victime ale accidentelor rutiere, din care 740 adulți și 98 de minori)”, arată statistica ISU.

Click aici pentru a lasa un comentariu
Exit mobile version