Actualitate

FOTO: Comuna Roșia, comoara ascunsă din Apuseni. Top 5 locuri de vizitat

Publicat

pe

Comuna Rosia din Bihor Foto: Bihor24

Dacă nu ți-ai făcut, încă, planuri de vacanță, și nu știi spre ce destinație să te îndrepți, pune pe listă comuna Roșia din județul Bihor.  Este una dintre cele mai frumoase comune din România, un loc ce ascunde comori nebănuite, frumuseți care te vor face să o descoperi și redescoperi, locuri autentice, oameni simpli și frumoși cu povești impresionante.

Aflată în locul în care Munţii Pădurea Craiului întâlnesc dealurile cu acelaşi nume, comuna bihoreană Roşia le oferă turiştilor o privelişte idilică. Nu puțini sunt cei care îi spun mica Elveție.

Moara cu apă

Moara de la Rosia Foto: Facebook Vadu Crisului Aventura

Una dintre cele mai mari comune din România, comuna Roșia are sate de munte autentice, răsfirate pe coline, de o frumusețe impresionantă.

Odată ce ai ajuns aici trebuie să te oprești la moara cu apă de la intrarea în comună. Este una dintre puținele mori care încă mai sunt în stare funcțională din județul Bihor.

Moara datează din secolul al XIX-lea și a fost construită din lemn în tehnica „sosilor”. În loc de obișnuitele bârne de lemn, s-au folosit scânduri.

 Peștera cu cristale

Pestera cu cristale Foto: Facebook

Singura peşteră din România unde oricine poate admira cristale de calcit, fără a fi speolog, se află în localitatea Roșia.

În anul 1987, în timpul lucrărilor uzuale la mina de bauxită, doi mineri descopereau Peştera Farcu.

Peştera cuprinde două importante componente turistice: galeria de mină împreună cu o sală de muzeu dedicată mineritului, cu exponate folosite în munca de zi de zi a minerilor (utilaje, lămpaşe, unelte) și peştera propriu-zisă.

După o incursiune în muzeul minier, turiştii pot privi în adâncurile unui aven subteran, astfel amenajat încât să ofere o perspectivă spectaculoasă spre fundul pământului.

Traseul turistic continuă spre peștera propriu zisă, care, deşi este mică, e bogat împodobită cu cristale cu forme diverse. Priveliştea din interior îţi taie răsuflarea.

Peştera are o lungime de 250 de metri şi este singura din România unde accesul se face printr-o galerie minieră. Vizitarea durează 30 de minute.

Cătunul Runcuri

În cătunul Runcuri o să aveți parte de căsuțe tradiționale, cu acoperiș din paie, și vă veți simți ca la bunica acasă.

Casele tradiționale au fost recondiționate de către Viorel Lascu, un iubitor al acestor locuri, și îți oferă multă liniște și deconectare de la tot ce înseamnă stresul cotidian.

Atelierul cu viori

În satul Lazuri de Roșia, meșteșugul torsului la război este ridicat la rang de artă de către Floare Codoban, al cărui soț a fost meșterul viorii cu goarnă, un instrument muzical specific folclorului bihorean.

Alerierul viorii cu goarna Foto: Ovi D Pop

În gospodăria doamnei Codoban a fost amenajat un mic muzeu al viorii cu goarnă și un atelier de țesătorie, unde tradiția merge mai departe.

Aici vei putea vedea și celebrul cojoc de Bihor, ajuns cunoscut în lume după ce a fost reprodus de către celebra companie franceză Christian Dior, într-o ţinută din colecţia de toamnă 2017

Păstrăvăria Șoimuș

Iar dacă vi se face foame trebuie să ajungeți și la Păstrăvăria Șoimus.

În mijlocul pădurii, soții Cutuș au amenajat un colț de rai, unde puteți savura o porție de mămăligă cu păstrăv proaspăt prăjit.

Aici mai puteți admira lebede, păuni, gâşte sălbatice sau un măgăruș.

Click aici pentru a lasa un comentariu
Exit mobile version