Actualitate
O femeie din Bihor a murit strivită de tavanul casei sale cuprinse de flăcări (VIDEO)
O femeie din localitatea bihoreană Ciocaia a murit, în noaptea de joi spre vineri, strivită de tavanul din propria casă, care a luat foc din cauza unui coș de fum neprotejat termic sau amplasat necorespunzător.
Incendiul a fost semnalat printr-un apel la 112, în jurul orei 23.10. Apelantul cerea intervenția pompierilor la o casă din Ciocaia care ardea, existând posibilitatea ca proprietarii să fie prinși în interiorul locuinței.
„La adresa indicată de apelant au fost mobilizate cu operativitate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Săcueni, din care două de stingere și unul de paramedici și un echipaj de pompieri din cadrul Stației Valea lui Mihai, fiind totodată alertat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Diosig”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”.
La fața locului, flăcările se manifestau violent în interiorul locuinței și pe acoperiș. Proprietarul, un bărbat în vârstă de 83 de ani a reușit să iasă din casă, însă le-a precizat pompierilor că soția sa, de 77 de ani, a rămas blocată în casă. Bihoreanului i s-a acordat primul ajutor, acesta fiind intoxicat cu fum. Ulterior el a refuzat transportul la spital.
Pompierii au acționat cu ajutorul a patru autospeciale cu apă și spumă pentru a localiza focarele și a le stinge și au încercat să o găsească pe femeie. Trupul ei a fost găsit într-un târziu în casă, carbonizat, sub tavanul prăbușit.
Incendiul, care a afectat întregul imobil, a fost stins în jurul orei 00.18, echipajele acționând în continuare la fața locului până la ora 02.45.
Cel mai probabil, incendiul a fost cauzat de un coș de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic față de materialele combustibile.
Tot joi, după amiază, au avut loc alte două incendii cauzate tot de coșurile de fum necurățate de funingine, care s-au produs la două locuințe situate pe strada Narcisei din Diosig, respectiv pe strada Henrik Ibsen din Oradea. Acestea au fost stinse de pompierii militari din cadrul Stației Săcueni și Detașamentului 2 Oradea.
Din fericire, în aceste două cazuri, nu au existat victime și nu s-au înregistrat pagube.
Pompierii militari bihoreni reiterează regulile în caz de incendiu. Prioritar este ca, în momentul izbucnirii unui incendiu, să vă autoevacuați urgent din clădire (casă, apartament, bloc, birou), iar în situația în care există și alte persoane în construcția afectată de incendiu, să le evacuați ori să vă asigurați că se autoevacuează. În niciun caz, să nu încercați să îl stingeți dacă astfel vă periclitați sănătatea ori viața și să nu vă întoarceți după bunuri pe care le considerați de valoare: viața dumneavoastră este neprețuită!
Pompierii atrag atenția și că necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum generează incendii care se soldează adeseori cu daune materiale și din nefericire, uneori cu persoane rănite sau cu pierderi de vieți omenești, așa cum s-a întâmplat în noaptea de joi spre vineri, în localitatea Ciocaia.
Reguli de respectat pentru a evita incendiile produse de coșurile de fum:
- coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
- în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
- coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
- la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
- nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
- în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
- gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
- se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.