Actualitate
PNL şi ALDE s-au aliat în Consiliul Județean. Vicepreședintele Bodea „dezertează” la Pro România
PNL și ALDE Bihor au încheiat joi un „protocol de colaborare care prevede formarea unei alianţe politice care să funcţioneze până la finalul actualului mandat al Consiliului Judeţean Bihor”.
„Ținând cont de lipsa de performanţă” a conducerii CJ, „cele două grupuri vor susţine în comun adoptarea unor proiecte de hotărâri” care să aibă în vedere aprobarea rapidă a bugetului CJ și a instituţiilor subordonate, repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, pregătirea proiectelor din fonduri europene, creşterea eficienţei activităţii CJ şi reducerea cheltuielilor, etc.
„Am luat decizia pentru a putea lua hotărâri la nivelul CJ cât mai rapid, nu cum s-a întâmplat chiar şi ieri, când proiectul de buget a fost retras de pe ordinea de zi. În plus, ar trebui să depunem proiecte strategice pentru dezvoltarea judeţului în perioada următoare”, a explicat preşedintele ALDE Bihor, Ciprian Blejan.
„Noi nu vom putea în 3 luni rămase până la alegeri să reparăm ce s-a făcut în ultimii 3 ani, dar putem să cenzurăm anumite decizii proaste pe care ar mai putea încerca să le propună cei care conduc executivul CJ, dl. Pasztor şi dl. Mang, până la alegeri”, a declarat și președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan.
Cele două partide urmau să aibă astfel 19 voturi (PNL are 17 consilieri, iar ALDE doi: vicepreședintele Traian Bodea și Julien Mateaş) din totalul de 35. Numai că, surpriză, vineri, Bodea a anunțat că pleacă din ALDE. „Protocolul era binevenit şi eu mi l-aş fi dorit încă de acum 2 ani, dar atunci eu eram ameninţat că voi fi dat afară dacă mă înţeleg cu PNL. Ce să mai înţeleg eu din asta? Ce rost mai are acum?”, a declarat Bodea, adăugând că va vota conform propriei conştiinţe. „Eu nu mă mai regăsesc cu sufletul în ALDE. Nu am plecat, deocamdată, dar e tot ce-i posibil în perioada următoare. Simpatizez în direcţia Pro România, dar încă nu este definitiv ce voi face”, a spus el.
Încheierea protocolului PNL-ALDE schimbă majoritatea în CJ, dar nu poate determina şi schimbarea şefilor instituţiei, legea interzicând „mutarea” cu 6 luni înainte. Cum UDMR, cu 7 consilieri, şi PSD, cu 9, vor avea împreună doar 16 voturi, PNL şi ALDE, cu 18 voturi (fără cel al lui Traian Bodea), vor putea să-şi impună proiectele şi, concomitent, să blocheze propunerile celorlalte două formaţiuni.