Urmareste-ne pe

Actualitate

Campionatul European de Înot în Ape Înghețate va avea loc la Oradea în luna februarie

Publicat

pe

Campionatul European de Înot în Ape Înghețate se va organiza pentru prima dată în istorie la Oradea.

„Competiția va avea loc între 1 și 4 februarie în bazinul olimpic în aer liber din parcul Brătianu. 320 de participanți din 27 de țări, inclusiv legendele acestui sport extrem, vor concura într-o apă cu o temperatura sub 5 grade C”, a anunțat, joi, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune  (Visit Oradea).

Conform unui comunicat, lotul României este format din 34 de înotători profesioniști și amatori, (de la Dinamo, Steaua, Delfinul București, Universitatea Cluj) și amatori.

Tricolorii sunt coordonați de Paul Georgescu, campion mondial în acest sport, în proba de 500 de metri, cel care a contribuit decisiv la amploarea pe care a luat-o acest sport în România.

Festivitatea de deschidere va avea loc în seara zilei de 1 februarie odată cu defilarea delegațiilor celor 27 de țări participante.

“Ne dorim ca acest eveniment sportiv de anvergură să fie un adevărat spectacol și așteptăm cât mai mulți oameni la bazin pentru a se familiariza cu frumusețea acestui sport extrem care te solicită enorm. Intrarea va fi liberă.

Concursul va avea loc în zilele de 2,3 și 4 februarie. Dimineața, între orele 9 și 13, se vor desfășura seriile, iar înotătorii cu cei mai buni 8 timpi se vor lupta pentru podium, în nocturnă, în sesiunea de seară, de la 16.30 la 18.00.

Mă aștept ca temperatura apei să fie între 2 și 4 grade Celsius. Sportivii vor avea la dispoziție, pentru recuperare, 2 ciubere și o saună”, a declarat Paul Georgescu(foto jos), președintele Asociației Sportive Ice Swimming and Open Water.

Campionatul European de Înot în Ape Înghețate va cuprinde probe de înot clasic, pornind de la probele scurte, de 50 metri, în cele patru procedee cunoscute (liber, spate, bras, fluture), 100 m în cele patru procedee, 250 m liber, 500 m liber şi 1.000 m stil liber.

“Oradea este unul dintre orașele cele mai frumoase din România, iar infrastructura ne permite să avem condiții perfecte: 2 hoteluri mari și 1 boutique – hotel vor fi gazdele celor aproximativ 1000 de persoane, dintre care 320 înotători.

Ca organizare atuul cel mai mare este bazinul descoperit ce se află la o distanță foarte mică de cel acoperit, unde vom organiza “Ice Village-ul”, locul în care concurenții se vor pregăti pentru probe”, a adăugat Georgescu.

Orădeanul Ovidiu Tirla, printre participanți

Și Oradea va avea un reprezentant de seamă. Este vorba despre Ovidiu Tirla fost poloist, în prezent arbitru de înot și polo, care are deja în palmares 7 medalii la Campionatele Mondiale de Înot în Ape Înghețate, 3 în Polonia și 4 în Franța.

“Continui să înot în ape înghețate pentru că îmi place, pentru că mă simt foarte bine făcând acest sport, ba chiar simt efectele benefice pentru sănătate. Încă mă simt provocat de acest sport si cât timp va continua sa ardă această dorință am să intru în apa înghețată. Cu atât mai mult că există și provocarea organizării primei ediții a Campionatelor Europene de ICE Swimming în orașul unde locuiesc, unde muncesc și este o mândrie că reușim să aducem la Oradea cei mai împătimiți sportivi ai acestei discipline”, a spus Ovidiu Tirla citat în același comunicat.

“Legendele” înotului în ape înghețate prezente la Oradea:

– Petar Stoychev, Bulgaria, 4 prezențe la Jocurile Olimpice, campion mondial și european în proba de 25 de km, unul dintre cei mai respectați înotători de anduranță de pe glob, cu zeci de competiții câștigate în ape libere și înghețate.

– Christof Wandratsch, Germania, primul campion mondial din istoria ice swimming-ului și el campion european în proba de 25 de km, unul dintre cei mai rapizi oameni din istorie în traversarea Canalului Mânecii: 7 ore și 3 minute.

– Rotislav Vitek, Cehia, locul 17 în proba de 10 km de la Jocurile Olimpice Beijing 2008

– King si Queen of Ice: Marcin Szarpak, Polonia și Alissa Fatum, Germania, campionii probelor de 1000 de metri la înot în ape înghețate

Performanțele lui Paul Georgescu în înotul în ape înghețate:

– primul bărbat din lume care a înotat o “milă înghețată” (1,6 km într-o apă sub 1 grad C) în Antarctica, la Cercul Polar de Sud,

– primul român care a înotat o milă înghețată,

– medaliat cu aur în proba de 500 de metri la Campionatul Mondial de Înot în Ape Înghețate

– fost recordman mondial de distanță în ape înghețate: 3,5 km într-o apa de 4,4 grade.

Mai mult