Urmareste-ne pe

Actualitate

Ce se construiește pe locul fostei Mori Emilia, din Oradea

Publicat

pe

Imobil mixt de locuințe colective -Foto-Primaria Oradea

Un bloc cu cinci etaje se va ridica pe amplasamentul fostei Mori Emilia din Oradea, de la intersecţia străzilor Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazul şi 1848.

Investitorul a solicitat Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului aviz de oportunitate pentru construire imobil mixt de locuințe colective, care presupune spații de locuit și spații comerciale.

“Firma S.C Euro Max Investment S.R.L a solicitat Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului aviz de oportunitate pentru construire imobil mixt de locuințe collective, având regim de înălțime S+P +5 etaje, cu funcțiuni terțiare (cum ar fi spații comerciale, birouri, cabinete medicale etc)”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Oradea.

Aviz favorabil

Comisia a avizat favorabil proiectul, solicitând elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Membrii comisiei au avizat conceptul, cu condiția să existe un echilibru între spațiile de locuire și funcțiunile complementare.

„CMUAT a solicitat investitorului ca prin volumetrie clădirea să aducă aminte de silueta vechii Mori Emilia. Planul Urbanistic Zonal va trebui să reglementeze posibilitățile de construire pentru întreg cvartalul delimitat de străzile M. Kogălniceanu, M. Viteazul, 1848 și Evreilor Deportați”, a precizat Radu Fortiș, Arhitectul Șef al orașului.

Urmează ca documentația de urbanism să fie supusă consultării publicului, conform regulamentului aprobat prin HCL nr. 495/2019 privind regulamentul local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului.

Demolată și valorificată

Aflată într-o avansată stare de degradare, moara Emilia  a fost demolată de proprietar în anul 2014 pentru valorificarea amplasamentului ultracentral.

Moara a fost funcţională din 1884 și a aparţinut evreului maghiarizat Jakab Weinberger.  Producea aproximativ 5.000 de tone de grâne măcinate pe an, care se vindeau în Imperiul Austro-Ungar şi Franţa.

În anul 2000, Primăria Oradea a vândut imobilul unui om de afaceri.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *