Urmareste-ne pe

Actualitate

Cristos a Înviat! Cum a fost în Oradea noaptea de Înviere (FOTO)

Publicat

pe

Creștinii ortodocși și greco-catolici celebrează duminică Paștele, cea mai veche și importantă sărbătoare a creștinătății, o sărbătoare a bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. După trei zile de doliu, în care în biserici s-a auzit doar toaca, preoții au ieșit, la miezul nopții din altare, cântând „Cristos a Înviat”. Iar clopotele au început să bată din nou.

Spre deosebire de ceilalți ani, în premieră, credincioșii nu li s-au alăturat, din cauza pandemiei de coronavirus și a măsurilor dispuse în cadrul stării de urgență. Ordonanțele Militare au interzis prezența enoriașilor în biserici, astfel că ritualurile s-au desfășurat diferit.

Și în Bihor, la fel ca în toată țara, Lumina Sfântă și paștele le-au fost duse credincioșilor care au dorit de către clerici însoțiți de voluntari, echipați cu măști și mănuși.

Dacă în anii trecuți valuri de oameni inundau străzile Oradiei, în principal zona centrală, de data aceasta, la miezul nopții, în oraș era pustiu. Preoții au oficiat cu bisericile goale, unii, la fel ca episcopul greco-catolic Virgil Bercea, la Biserica Sfântul Nicolae, transmițând în direct ceremonia.

Preoții de la Biserica cu Lună au purtat măști chirurgicale pe față. „Cristos a Înviat!”, au urat preoții, iar cantorii au răpuns „Adevărat a Înviat”. Enoriașii le-au răspuns de acasă.

Pentru a descuraja oamenii să meargă la biserică, în multe lăcașuri de cult slujba s-a ținut fără să se bată toaca și fără ca alaiul să înconjoare biserica de trei ori. De data aceasta, doar unii preoți au înconjurat o singură dată lăcașul de cult.

Pe de altă parte, în noaptea de Înviere, în Oradea au putut fi văzute mai multe echipaje de Poliție. „La noi, oamenii sunt mai disciplinaţi. Chiar dacă ziua mai umblă unii fără rost, seara nu vezi om pe străzi, ceea ce este foarte bine pentru că se evită răspândirea bolii”, a explicat un poliţist.

Paște fericit, așadar! Și stați acasă, feriți-vă de virus!

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *