Urmareste-ne pe

Actualitate

20 de tone de materiale de protecție pentru spitale au ajuns la Oradea cu două avioane Boeing! (FOTO)

Publicat

pe

Foto: Szilagyi Lorand

Nu mai puțin de 20 de tone de echipamente medicale de protecție – ochelari, măști, mănuși, combinezoane, halate, botoșei ș.a. – au ajuns, miercuri, pe Aeroportul din Oradea, cu două aeronave Boeing 737 ale companiei aeriene naţionale Tarom.

Fiecare avion a adus câte 10 tone de echipamente, achiziţionate şi plătite de Primăria Oradea şi de Spitalul Judeţean.

„Au decolat de pe aeroportul din Shanghai – China, fac o escală de realimentare cu kerosen în Kazahstan şi, după aproape 14 ore de zbor, vor ateriza pe aeroportul din Oradea. Primul va ateriza în jurul orei 15, al doilea la noapte, târziu”, a explicat pe Facebook, anterior sosirii primului transport, primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

O a treia aeronavă este programată să aducă, până la sfârşitul acestei săptămâni, încă un transport de 10 tone de materiale sanitare. ”Vom fi asiguraţi cu materiale sanitare pentru toate spitalele şi pentru toţi cei care sunt în linia întâi în judeţul Bihor”, a precizat Bolojan.

3,1 milioane

Primul avion a sosit pe Aeroportul din Oradea miercuri în jurul orei 15, fiind întâmpinat de reprezentanți ai municipalității, în frunte cu dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din Bihor pe perioada stării de urgenţă.

„Valoarea materialelor achiziţionate din China (aduse cu TIR-uri şi aeronave) a fost de 3,1 milioane de dolari, plus cheltuieli de transport şi logistică”, a precizat Carp (foto).

Acesta a mai menționat că, în total, în cadrul achiziţiei, ajung în Oradea 75 de tone de echipament, suficient pentru „încă două luni – două luni şi jumătate”. Materialele sunt destinate spitalelor implicate în eforturile depuse în lupta anti-Covid.

În competiţie cu… state

Atât Carp, cât și șeful Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (Visit Oradea), Mihai Jurca, au precizat că achiziţia „s-a făcut de către municipiul Oradea în competiţie cu alte state” şi că „Oradea a reuşit să le cumpere fără intermediari la preţuri mai mici decât au făcut-o reprezentanţii unor state”, ba chiar la jumătate din preţurile pieţei europene.

„Comparând preţurile care se practică în România şi în Europa, cred că am luat la sub jumătate. O să aveţi şi comparaţiile (n.r. – pe site-ul Spitalului Judeţean), o să arătăm şi preţurile cu care se achiziţionează în momentul de faţă echipamente”, le-a declarat jurnaliștilor dr. Carp.

Un aspect important este că Oradea a fost sprijinită în acest demers de reprezentanţii unei companii din Parcul Industrial care are unităţi de producţie şi în China.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *