Urmareste-ne pe

Actualitate

Oradea îşi ascunde faţa. Lumina de pe clădirile oraşului s-a stins  

Publicat

pe

Oradea este în întuneric din weekendul trecut. Iluminatul arhitectural de pe clădirile oraşului a fost oprit în contextul coronavirusului care a dus la interzicerea circulaţiei pe timp de noapte şi creând astfel o imagine sumbră de străzi pustii şi centru gol.

Iluminatul s-a oprit pe clădirile simbol ale oraşului: Primăria, Biserica Sfântul Ladislau, Biserica cu Lună, de-a lungul pietonalei Republicii, din Piaţa Ferdinand până în strada Dunării, Palatul Poinar, casa Kolozsváry, Palatele Mokovits Miksa şi Stern.

Hotărârea a fost anunţată de primarul Ilie Bolojan: „Începând din weekend, iluminatul arhitectural de pe clădirile monument din zona centrală a fost oprit. Dacă industria turismului s-a prăbuşit, iar oamenii nu mai circulă noaptea pe fondul restricţiilor impuse pentru prevenirea infectării cu coronavirus, nu avea niciun sens să păstrăm iluminatul arhitectural în funcţiune”.

Iluminatul arhitectural al clădirilor face parte din reţeaua stradală, costurile fiind suportate de municipalitate, iar măsura va economisi câţiva mii de lei, dar nu sume mari, deoarece corpurile de iluminat de pe toate faţadele palatelor orădene sunt de tip LED, care au un consum mic de energie.