Urmareste-ne pe

Actualitate

Podul Intelectualilor din Oradea va intra de renovare

Publicat

pe

Podul Intelectualilor din Oradea, care leagă peste Crișul Repede Aleea Emanuil Gojdu de Piața Libertății, va intra anul acesta în reabilitare. Consiliul Local a aprobat, vineri, cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a pasarelei pietonale la o valoare de 5,7 milioane lei.

Investiția va cuprinde, printre altele, demontarea și reabilitarea gardului metalic, pavarea cu piatră cubică a rampelor de acces și cu plăci de granit cu sistem de degivrare a căii de pe pod, respectiv reabilitarea infrastructurii și suprastructurii construcției. În cadrul șantierului va mai avea loc relocarea rețelelor de utilități în intradosul plăcii, demontarea stâlpilor de iluminat, precum şi montarea unui nou sistem de iluminat arhitectural, la nivelul balustradei. Durata de execuție a lucrărilor, programate să înceapă încă din primăvară, va fi de 8 luni.

Veche de peste 170 de ani, actuala pasarelă pietonală a fost inițial o construcție de lemn având la ambele capete cabine pentru încasarea taxei de pod. În 1910, pasarela a fost înlocuită cu un pod metalic care a fost reconstruit din temelii, în actuala formă, în urma inundațiilor din 1974. Constructorii au păstrat din construcția inițială balustrada metalică pe care în ultimii ani tinerii îndrăgostiți au început să agațe în mod simbolic lacăte.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *