Urmareste-ne pe

Actualitate

Prefectul de Bihor: furtuna de marți a fost fără precedent în Oradea!

Publicat

pe

Furtuna de marți a fost una fără precedent în Oradea, după cum a declarat prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, care conduce și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Potrivit acestuia, sute de clădiri și peste 200 de mașini au fost avariate, iar numărul apelurilor la 112 a trecut de 1.000 pe oră.

Oradea a fost localitatea cea mai afectată de furtuna abătută marți după-amiază. „Dacă în prima oră s-au înregistrat la 112 peste 200 de apeluri, până seara numărul apelurilor a trecut de 1.000 pe oră. Oamenii au solicitat intervenții pentru degajarea străzilor, pentru că au căzut zeci de copaci peste drumuri, pentru remedierea avariilor electrice, pentru că mulți copaci au rupt firele de electricitate”, a declarat Țiplea pentru BIHOREANUL.

„Au fost avariate peste 1.100 posturi trafo, acum mai sunt 200 care nu au fost remediate. Sperăm ca până diseară să nu mai fie probleme cu electricitatea, chiar dacă se anunță un nou cod galben pentru după-amiaza aceasta”, a mai Țiplea în cursul zilei de miercuri.

Totodată, spune prefectul, primăriilor localităților afectate li s-a cerut să raporteze Prefecturii și CJSU atât pagubele înregistrate pentru bunurile publice, cât și pentru bunurile private, în special locuințe.

„Am discutat cu ANM (n.r. – Agenția Națională de Meteorologie), nu cataloghează această furtună drept tornadă, dar fenomenul care s-a manifestat are unele elemente de tornadă. Cert este că ISU a confirmat că în ultimii 50 de ani nu a mai existat așa ceva în zona noastră. A apărut ca de nicăieri și a dispărut la fel de repede, producând pagube uriașe”, a spus Dumitru Țiplea după ce miercuri dimineață a convocat reprezentanții mai multor instituții cu atribuții legale în înlăturarea efectelor fenomenului meteo.

Citiți mai multe despre furtuna fără precedent de marți și articolele:

Avertizare a unui serviciu european de monitorizare: Furtuni foarte puternice ar putea lovi județul Bihor

Vijelie peste Oradea: copaci puși la pământ, acoperișuri luate de vânt. Au fost trimise mesaje Ro-Alert (FOTO/VIDEO)

Oradea devastată de furtună: Trafic blocat în aproape tot orașul, copaci scoși din rădăcini, acoperișuri luate de vânt (FOTO/VIDEO)

O persoană rănită în Oradea în urma furtunii. A ajuns la spital

200 de apeluri 112 în Bihor! ISU Crișana: zeci de copaci pe carosabil și mașini, drumuri naționale blocate după furtunile de marți (FOTO/VIDEO)

Distrugeri și la Aeroportul din Oradea: 16 mașini din parcare au fost avariate, un BMW nici n-a mai putut porni de pe loc (FOTO/VIDEO)

Rămași în beznă! 34.000 de consumatori din Bihor nu au curent electric, în urma vijeliilor 

Grădina Zoologică din Oradea, închisă miercuri, ca efect al furtunii

ISU Bihor: 60 de drumuri naționale și județene, blocate din cauza furtunii

Noi furtuni anunțate în Bihor: ANM a amis cod galben