Urmareste-ne pe

Actualitate

Premieră în sistemul de sănătate din România: laborator de analize robotizat, la Spitalul Județean Oradea

Publicat

pe

Primăria Oradea a anunțat, vineri, că managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Carp, a semnat contractul de finanțare pentru realizarea laboratorului de analize robotizat de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.

„Acest laborator integrat va fi cel mai modern din țară. Prin acest proiect se va realiza o linie automatizată pentru laboratorul Spitalului Județean, cu un sistem de transport rapid al probelor între secţii şi laborator și implementarea de soluții informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor de laborator. Noul laborator va deservi Spitalul Județean și Spitalul Municipal, dar și celelalte unităţi medicale de stat din Oradea care vor dori. Un important beneficiu va fi scăderea timpului necesar efectuării analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activităţi recurente, scăderea procentului de erori umane, dar și reducerea costurilor cu până la 30%”, a declarat Carp.

Conform comunicatului, laboratorul va fi realizat în clădirea care se construiește deasupra actualei Unități de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean și „este un proiect unic în sistemul public de sănătate din țară”.

Licitația pentru construirea laboratorului va demara la începutul lunii decembrie, estimându-se că acesta va fi funcțional de la mijlocul anului viitor.

Investiția este posibilă ca urmare a unui proiect cu finanțare nerambursabilă, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, Axa prioritară 4: Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății, are o valoare totală 3.000.000 euro cu TVA, și are ca parteneri Spitalul “Gróf Tisza István” din Berettyóújfalu și Municipiul Hajdúböszörmény.

Din valoarea totală a proiectului, suma care revine Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea este de 2.000.000 euro, din care 2% este contribuția proprie a Spitalului Județean.

Noul laborator va eficientiza activitatea celui de analize medicale al unității, prin automatizarea acestuia, „cu impact asupra eliminării erorilor în identificarea probelor, evitarea contaminării personalului medical și înjumătățirea timpului de efectuare a analizelor și implicit de intervenție, cu prioritate pentru cazurile de urgență”. „Eficientizarea activității laboratorului de analize medicale este imperios necesară pentru a preveni blocaje în intervențiile medicale, cu preponderență în cazurile urgente”, subliniază comunicatul.

În cadrul proiectului se va achiziționa un sistem de automatizare completă (echipamente medicale) a laboratorului, cuprinzând pe de o parte sistemul de prelucrare pre și post analitică a probelor și pe de altă parte sistemul pneumatic de transport a probelor către Laboratorul de analize medicale din punctele de recoltare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

„Laboratorul de analize medicale deservește în primul rând municipiul Oradea, iar în al doilea rând întreg județul Bihor (în special prin analizele efectuate pentru Unitatea de Primiri Urgențe). Așadar, serviciile Laboratorului de analize medicale sunt esențiale pentru populația locală arondată Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea”, mai menționează comunicatul.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *