Urmareste-ne pe

Actualitate

Scandalul urșilor relocați în Bihor: Animalele ar fi intrat în curțile localnicilor din Finiș

Publicat

pe

Situație tensionată, într-o localitate din Bihor, după ce în ultimul an au fost relocați trei urși care alergaseră după turiști în Predeal. Oamenii susțin acum că unul dintre aceste animale le-ar fi intrat recent în curți și că ar fi distrus stupine. 

Povestea a ieșit la iveală după ce primarul comunei Finiş, Ioan Florian Man, a solicitat ministrului Mediului, Tanczos Barna, să nu mai fie relocaţi urşii dintr-o parte în alta a ţării, mutând de fapt problema, ci să fie găsite alte soluţii, cum ar fi un parc special.

„Domnul ministru să nu mai reloce urşi dintr-o parte în alta a ţării fără să întrebe primarul localităţii. Mută problema dintr-un loc în altul. Dacă acest urs a făcut probleme la Braşov, a fugit după turişti, după schiori, trebuie să fii nebun să muţi problema în alt judeţ. Să găsească o soluţie potrivită, să le facă un parc sau altceva”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, primarul Ioan Florian Man.

Edilul susține că, până acum, în zona Finiș nu erau urşi, iar localnicii nu se mai simt în siguranță.

„Noi nu am avut aici urşi niciodată. Acum avem probleme cu urşii, că ne-au făcut pagube, au spart stupii la două familii. Nu ştiu câţi sunt. Unii spun că au văzut mai mulţi, alţii că au văzut doar unul. Tot felul de zvonuri. Nu sunt pui. Unul, sigur, este. Cam la două săptămâni după ce l-au relocat, a coborât în sat, din munţi. La noi e intravilan toată Valea Finişului. Nu ştiu de ce l-au adus aici, că nu e habitatul lui. Ursului îi place pădurea, dar tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat. Am auzit că paznicul de vânătoare îi duce peşte acolo sus, în pădure. Dar ursul nu stă la peştele lui şi vine în sat”, a mai declarat primarul conform sursei citate.

În plus, primarul susține că nici măcar nu ar fi fost informat despre relocarea animalelor.

S-a întrunit o comisie pentru despăgubirea localnicilor, alcătuită din reprezentanţi de la Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda Forestieră, Direcţia Agricolă şi proprietari.

S-a constatat distrugerea a trei stupi de albine la un localnic şi a altor şapte stupi la o altă familie de gospodari.

„Nu ştiu dacă o să-i despăgubească. Dar nu era corect să-i aducă aici fără o aprobare, fără să ne informeze, ca să ştim să ne ferim de ei”, a mai spus primarul de Finiş potrivit Agerpres.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *