Urmareste-ne pe

Actualitate

Au protestat împotriva tăierilor de vegetație de pe malul Peței (FOTO / VIDEO)

Publicat

pe

A fost protest, duminică după amiază, în Oradea. Circa 35 de orădeni s-au strâns pentru a manifesta împotriva tăierilor de vegetaţie comandate de Administrația Bazinală de Apă Crișuri pe malul Peţei, în Calea Aradului.

Evenimentul a fost organizat pe malul pârâului, în zona fostei piețe de vechituri, la inițiativa USR, reunind deopotrivă locuitori ai zonei, ecologiști, dar și protestatari cunoscuți.

„Dacă pui o construcţie pe dig, atunci nu e niciun pericol? Legea cere să se taie arborii de pe dig, care nu au crescut, totuşi, în beton, au crescut pe pământul de lângă dig, dar legea nu cere să se interzică construcţiile pe dig! În Oradea avem construcţii pe dig. Cu aprobarea conducerii ABA, nu? Care are o conducere politică, PNL, aceeaşi culoare ca Primăria, şi care a dat aprobarea de construcţii pe dig! Avem birturi pe dig! Şi birturile nu încurcă pe dig, numai arborii! Rivo sau Spoon nu încurcă! Pilonii de susţinere a localului Rivo sunt pe dig. Cum de aceia nu încurcă?”, a reclamat ecologistul Orlando Balaş.

Manifestarea s-a desfășurat după ce zeci de arbori au fost puşi la pământ zilele trecute, stârnind revoltă. Reprezentanţii ABA Crişuri au susţinut că defrişările sunt necesare, pentru că arborii pun în pericol integritatea digurilor Peţei, iar în plus, plantarea de copaci pe digurile cursurilor de apă este interzisă, conform Legii Apelor 107/1996.

„Vrem să sensibilizăm autorităţile şi opinia publică cu privire la defrişările şi raderea efectivă a vegetaţiei, afectarea ireversibilă a ecosistemului natural de pe malul Peţei. Noi sperăm să nu ne fi luat rămas bun de la aceste peisaje – şi de-aia am făcut nişte poze. Fac un apel public către toate autorităţile publice din Oradea să oprească acest masacru. Masacrarea naturii, într-un oraş european care se vrea cu pretenţii de mică Vienă, nu îşi are locul”, a spus Vasile Dumitriu, candidat din partea USR la Consiliul Local.

De altfel, acesta a mai reproşat și municipalităţii că ia decizii fără a consulta populaţia şi a spus că speră ca, prin tăierile de pe mal să nu aibă un scop ascuns.

Rămâne de văzut dacă vor continua sau nu tăierile pe malul Peței. Dumitriu, luni dimineață va merge în audiență la ABA Crișuri pentru a obține răspunsuri.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *