Urmareste-ne pe

Actualitate

Trei proteste în Oradea, într-o singură zi (FOTO)

Publicat

pe

Trei proteste au avut loc în Oradea într-o singură zi, în același loc: pe platoul din fața prefecturii, din Parcul Traian.

Primii care au ieșit în stradă au fost, de la ora 10, aproximativ 100 de polițiști, lucrători din Penitenciar şi grefieri, care au solicitat eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi un salariu minim corelat cu cresterea preţurilor de consum.

Au fost gălăgioși, strigând, între altele, sloganuri precum „Hoţilor, vagabonzilor, vrem dreptate!” sau „Vrem respect şi demnitate, nu salarii îngheţate!”, și având cu ei steaguri, drapeluri și sloganuri precum: „Legea trebuie aplicată, nu încălcată! Stop discriminării” sau „Respectaţi legea”.

„Noi nu protestăm pentru creşteri salariale. Vrem echitate, să ni se calculeze corect salariile, pentru că sunt greşit calculate încă din anul 2009 şi sunt plafonate din 2018. Vrem să se aplice legea, fără discriminare. Vom depune un nou memoriu la Prefectură, după ce, pe 31 decembrie, anul trecut, am avut o discuţie şi cu domnul subprefect. Următorul pas va fi să blocăm nişte activităţi”, a declarat Camelia Mesaroş, vicepreşedinta Asociaţiei Grefierilor din România, avertizând că „preşedinţii de sindicate vor lua o decizie comună” şi „vom fi foarte uniţi cu toţii”.

La rândul lor, poliţiştii prezent în Parcul Traian s-au considerat discriminaţi faţă de alte categorii bugetare.

„Suntem discriminaţi faţă de alte categorii bugetare, deoarece lor li s-a aplicat în totalitate Legea 153/2017, privind salarizarea personalului din sistemul public, iar noi am rămas doar pe jumătate cu aceasta. Vom continua protestele, vom ajunge la Bucureşti, în faţa ministrului de Interne, dupa cum ne permite legea, în număr cât mai mare şi sperăm să avem rezultate pozitive”, a spus liderul sindicatului Europol Bihor, Raul Valentin Pup.

Câteva ore mai târziu, de la ora 14, în fața prefecturii au protestat și câțiva pensionari – 11 la număr – în frunte cu preşedintele Ligii Pensionarilor din Bihor, Ilie Popescu, supăraţi că nici lor nu le vor fi majorate pensiile. „Cerem să se aplice Legea 127/2019 privind majorarea cu 40% a pensiilor. A fost dată înainte de pandemie, dar fost votată de Parlament, promulgată de preşedinte, şi cerem să se respecte. Nu este vina noastră că nu sunt bani”, a afirmat Popescu.

Manifestanții s-au plâns că anul trecut, în pandemie, le-au fost majorate pensiile cu doar 14%, iar anul acesta au aflat din presă că acestea vor fi doar indexate cu rata inflaţiei şi abia la toamnă ar urma o majorare, despre care nu ştiu cât va reprezenta, procentual.

Spre deosebire de predecesorii lor, pensionarii nu au scandat lozinci, dar au afişat un banner şi cartoane pe care au scris un mesaj către „guvernanţi”, arătând că „pensionarii ai căror copii şi nepoţi sunteţi vă cer să nu le anulaţi un drept câştigat”.

Vezi mai jos imagini de la evenimente!

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *