Urmareste-ne pe

Oradea

Peste 2.000 de persoane au protestat în Oradea împotriva restricțiilor anti-Covid (FOTO)

Publicat

pe

Peste 2.000 de persoane s-au adunat luni seară în Oradea pentru a protesta împotriva purtării măștii de protecție, dar și contra celorlalte restricții impuse de autorități în timpul pandemiei.

Protestul, anunțat pe rețelele de socializare, a început în jurul orei 20 în Piața Unirii, liderul manifestanților fiind cunoscutul luptător orădean Sandu Lungu. Acesta a luat cuvântul la o portavoce spunându-le celor prezenți că nu trebuie să permită ceea ce se întâmplă și să iasă cu curaj în stradă.

„Este foarte interesant că firmele româneşti au fost închise, dar cele străine funcţionează. (…) Dacă staţi în casă, o să vă pară rău peste un an. Este momentul să spunem ce avem de spus. Nu mai merge aşa! În curând vom ajunge să vorbim singuri pe stradă, dacă vom mai putea ieşi pe stradă…”, a spus Sandu Lungu, constatând că lemnele furate din România nu sunt păzite atât de bine ca protestatarii de la Oradea, referindu-se la prezenţa în preajmă a echipajelor de Poliţie şi Jandarmerie.

Între altele, „Muntele Bihorului” a contestat şi vaccinurile anti-Covid. „Oamenilor, habar n-aveţi ce băgaţi în voi. Vreţi să-l îmbogăţiţi pe Bill Gates? Aia vreţi?”, a spus Lungu.

În acel moment, erau câteva sute de protestatari în Piața Unirii, care după 20 de minute s-au organizat și au pornit prin oraș pe strada Tudor Vladimirescu. Numărul manifestanților a crescut pe parcurs, ajungând la peste 2.000.

Printre aceștia s-au numărat persoane de toate vârstele, cei mai mulți tineri, dar și cunoscuții manifestanți de la protestele anti-mască de săptămânile trecute, între care și regizorul de operă Horia Balint.

La un moment dat, un bărbat care a adus o boxă portabilă cu el a început să pună melodii de la BUG Mafia și manele, care i-au făcut pe cei din apropierea lui să fredonze și să fluiere.

„Libertate”, „Jos Arahat” (cu trimitere la șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat), „Jos masca”, „Oradea s-a trezit” sau „Ieșiți din casă dacă vă pasă” sunt câteva dintre sloganurile strigate de aceștia.

Mulți locatari din blocuri au ieșit la ferestre sau balcoane pentru a vedea ce se întâmplă.

În drumul lor, manifestanții au fost însoțiți de echipaje de jandarmi și polițiști.

După ora 22, au ajuns în zona magazinului Crișul, iar apoi au luat-o pe Bulevardul Magheru pentru a ajunge în Piața Unirii. În centrul Oradiei, aceștia au început să scandeze numele lui Sandu Lungu, iar Lupul orădean, un cunoscut om al străzii a fluturat tricolorul.

După câteva minute, liderul grupării, Sandu Lungu a urcat pe soclul statuii Regelui Ferdinand alături de un bărbat cu portavoce și de unul cu boxă. „Am făcut un marş paşnic, asta ne şi dorim. Nu vrem nici scandal, nici să fim golani, vrem doar libertatea noastră. Eu am trei copii, vreau să crească şi să trăiască în libertate, să aibă măcar tinereţea şi viaţa pe care am avut-o eu”, a spus Lungu. El a mai zis că nu vrea să se uite toată viața la Netflix și că în România este o dictatură.

La final acesta le-a transmis celor prezenți că se vor întâlni și marți, la aceeași oră.