Urmareste-ne pe

Oradea

Palatul Apollo de pe strada Republicii a fost iluminat arhitectural

Publicat

pe

(Sursa foto: Facebook - Florin Birta)

Viceprimarul Florin Birta a anunțat, marți seara, pe Facebook, că Palatul Apollo, cea mai recentă clădire restaurată de pe strada Republicii, este iluminat arhitectural.

„Plimbările de seară pe Calea Republicii vor fi de azi și mai încântătoare, frumusețea Palatului Apollo este pusă în valoare prin iluminatul arhitectural”, a scris edilul pe rețeaua de socializare.

Clădirea a fost construită între anii 1912 și 1914 de arhitectul Rimanóczy Kálmán junior, iar numele a fost ales după restaurantul care a funcționat timp de mai mulți pe locul unde a fost ridicat apoi Palatul.

Faţadele au elemente preluate din stilurile Empire sau Biedermeier, manieră ornamentală întâlnită în aceeaşi perioadă la Viena, Berlin sau Budapesta.

Pe lângă ornamentele deosebite, clădirea este decorată și cu patru statui alegorice de femei, care reprezintă valorile spirituale ale orașului: muzica, literatura, arhitectura și pictura.

Lucrările de reabilitare a impresionantului Palat au început anul trecut și s-au încheiat la începutul acestui an. Înainte de lucrări, construcția era extrem de degradată, fațadele fiind ani în șir acoperite cu plase.