Urmareste-ne pe

Actualitate

Cel mai tare robot chirurgical din lume operează de acum şi la Oradea

Publicat

pe

Vremea bisturielor folosite de mâini tremurânde va deveni istorie. Oradea a intrat şi ea pe harta locurilor în care se practică tehnici de chirurgie robotică de înaltă performanţă. Unul din celebrii roboţi chirurgicali da Vinci este folosit deja de medicii de la Spitalul Pelican, care au făcut, în ultima lună, peste 20 de intervenţii chirurgicale ajutându-se de el.

O echipă de chirurgi condusă de profesorul Adrian Maghiar, fondator al spitalului privat, a prezentat presei, miercuri, modul de lucru şi beneficiile utilizării acestei tehnologii.

Practic, robotul nu face nimic de unul singur, ci asistă echipa chirurgicală să realizeze operaţii minim invazive şi extrem de precise. El este mânuit printr-un computer performant, iar vizualizarea de către chirurg se face prin microscop în 3 dimensiuni, nu doar în 2, faţă de laparoscopie. În plus, folosirea robotului îi dă posibilitatea chirurgului să facă toate mişcările posibile, în toate direcţiile, în câmpul operator.

Beneficiile sunt evidente şi pentru pacient: aparatul înseamnă incizie mai mică, precizie înaltă, reducerea riscurilor de complicaţii, a timpului intervenţiei şi a duratei pentru recuperare.

Robotul da Vinci, produs de compania Intuitive Surgical (SUA), este cel mai performant din lume, fiind achiziţionat de Spitalul Pelican din Oradea cu 2,5 milioane euro în cadrul unui proiect cofinanţat cu fonduri europene. În România mai există 6 exemplare.

Din cauza costurilor semnificative ale consumabilelor, care variază între 1.500 euro şi 2.000 euro, robotul este folosit deocamdată doar în cazuri „grele”, precum cancerul colo-rectal, de vezică, renal, de prostată, de cap de pancreas şi hernie hiatală. Acolo unde precizia e cea mai importantă!

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *