Urmareste-ne pe

Actualitate

Operație revoluționară la Oradea: Un pacient cu coxartroză la ambele șolduri s-a recuperat complet în nici 5 luni! (FOTO / VIDEO)

Publicat

pe

Operație revoluționară, realizată la Oradea de către chirurgul ortoped Jorgaq Tona, de la Spitalul Pelican. Un pacient în vârstă de 51 de ani a fost operat simultan, la ambele șolduri, printr-o tehnică foarte puțin invazivă, în luna mai, iar la doar 5 luni s-a recuperat complet, ba chiar începe să alerge și să își construiască o casă.

Intervenția, denumită artroplastie totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv, bilateral simultan, a fost făcută, în premieră pentru zona de vest a țării, pe 29 mai, anul acesta, de dr. Jorgaq Tona, asistat de dr. Gabor Janositz, din Ungaria, la Spitalul Pelican.

Acest tip de operație este foarte rară, dată fiind complexitatea ei, și a durat 3 ore. Spre deosebire de intervenția obișnuită, pacientul nu mai este nevoit să stea culcat pe o parte, ci pe spate. Chirurgul folosește instrumente speciale, curbate, „intrând” în corpul bolnavului printr-o incizie minoră, de 8-10 cm, „pe calea cea mai naturală şi cel mai puţin agresivă”. Practic, mușchii nu mai sunt tăiați, ci doar îndepărtați, recuperarea fiind mult mai rapidă. „Incizia este mică pentru pacient, adică cu sângerare puţină. Durerea e mai mică, pentru că nu se taie nervii, iar netăindu-se niciun muşchi, înseamnă, chirurgical, o recuperare mult mai bună şi, evident, mult mai rapidă”, a declarat medicul Tona.

În cazul pacientului operat, Tiberiu Silaghi, 51 de ani, din Carei, județul Satu Mare, rezultatele au fost spectaculoase. În vreme ce alți bolnavi, operați prin vechea tehnică, se recuperează mult mai greu, a doua zi, bărbatul stătea deja în picioare, susținut de cârje, a treia zi s-a bazat pe o singură cârje, iar acum poate chiar și să alerge!

Dacă înainte umbla numai în cârje și ajunsese să nu-și mai poată ridica piciorul nici măcar 10 centimetri, având dureri cuplite, după operație a început o viață nouă.

„Totul e în regulă și mă simt foarte, foarte bine”, a declarat bărbatul, care, săptămâna trecută s-a întors la Oradea pentru controlul de 5 luni. „Știu să alerg și în față și în spate”, a spus el entuziasmat. Cu toate că pentru unii alergarea poate părea un fapt banal, pentru acest bărbat era un vis pe care nu credea, în urmă cu un an, că și-l va putea împlini. „Nici nu am făcut foarte multă recuperare, vreo 10 zile, dar am devenit activ foarte, foarte repede. După două luni și jumătate mi-am revenit de tot!”, a mai spus bărbatul.

Tâmplar de meserie, Tiberiu s-a întors la serviciu, în scurt timp, ba chiar s-a apucat să-și construiască împreună cu familia o casă. „Acum nu mă mai sprijin de nimic, pot să fac orice, să mă aplec, să mă ridic…”, a precizat bărbatul.

La rândul său medicul Jorgaq Tona este mândru că operația a fost un real succes. Tiberiu este, deocamdată, primul pacient care a beneficiat de artroplastie totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv, bilateral simultan, dar lista este deschisă. „Acest tip de intervenție are beneficiile ei, demonstrate. Se vede la acest pacient, care azi poate să facă tot ce își dorește”, a afirmat el.

Artroplastia totală de şold cu abord direct anterior minim invaziv, unilaterală, este o tehnică de intervenţie inovativă, de top, folosită de aproximativ 10 ani în Europa. Tehnica se poate aplica la circa 90% dintre bolnavi, exceptându-i pe pacienții obezi, cu deformări mari de articulaţii și pe cei cu formaţiuni tumorale.

„Pentru cea bilaterală, care este mult mai rară, trebuie să fim şi mai atenţi la selectarea pacientului. Acesta trebuie să aibă sub 70 de ani şi o stare biologică bună. Nu putem opera un cardiac, de exemplu, deoarece şocul poate să fie foarte mare. Nu operăm, de asemenea, un pacient care are poliartrită reumatoidă”, a mai precizat medicul Jorgaq Tona.

La Spitalul Pelican din Oradea, costurile unei asemenea operații se ridică la aproximativ 3.000 de euro, în situația în care pacientul este asigurat prin CAS, incluzând și proteza de șold, iar în cazul unei operații bilaterale costul se poate dubla. De reţinut că aceste preţuri sunt orientative şi pot să difere în funcţie de particularităţile cazului.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *