Urmareste-ne pe

Oradea

CNAIR, undă verde pentru drumul expres Oradea – Arad. Noutățile proiectului (FOTO)

Publicat

pe

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a dat aviz favorabil pentru studiul de fezabilitate al proiectului drumului expres ce leagă Oradea de Arad.

Anunțul a fost făcut joi de președintele Consiliul Județean Bihor, Ilie Bolojan, la o zi după ce a participat la o reuniune tehnică organizată la sediul CNAIR, din București.

„A fost prezentat traseul proiectului, au fost analizate cele 12 noduri rutiere ale drumului expres și soluțiile de trafic propuse în vederea racordării infrastructurii rutiere existente la noul proiect. S-au studiat conexiunile și facilitățile drumului expres: legătura cu Ungaria din zona Salonta, conexiunea cu drumul de legătură Oradea-autostrada Transilvania, conexiunea cu autostrada la Arad, parcările de scurtă și lungă durată prevăzute a fi amenajate”, a transmis Ilie Bolojan, potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al instituție.

Urmează etapa de realizare a auditului de siguranță rutieră, care ar urma să meargă spre avizare în luna martie.

„Odată cu finalizarea proiectului tehnic și a documentației de achiziție, vom organiza procedura de licitație pentru selectarea unui constructor”, a mai spus Bolojan.

Traseul drumului expres va avea o lungime 120,1 km și patru benzi de circulație.

Proiectul mai prevede drumul de legătură cu orașul Salonta (județul Bihor), de 5 km, drumul de legătură cu Arad, de 3 km, și drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km. Astfel, lungimea totală a drumului va fi de 138 km.

Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 10,7 miliarde lei, cu TVA. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene.

Drumul Expres Arad – Oradea se realizează în cadrul unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Județean Arad, Primăria Arad și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).