Urmareste-ne pe

Actualitate

Ziua Porților Deschise la Penitenciarul Oradea: un prilej de a arăta cum este viața deținuților

Publicat

pe

Penitenciarul Oradea și-a deschis marți porțile pentru curioși, ocazie cu care vizitatorii au putut vedea cum este viața în închisoarea din centrul orașului.

În Penitenciar toți deținuții sunt bărbați. Închisoarea găzduiește deținuți închiși în regim de maximă siguranță, regim închis, regim deschis și arest preventiv.

Acest serviciu public încearcă să îi reabiliteze până la momentul eliberării.

Deținuții beneficiază de cabinet medical și stomatologic, capelă, bibliotecă, magazin, diferite programe ce îi ajută să învețe lucruri elementare, care se învață în școli, ba chiar primesc diploma la finalizarea studiilor. Totodată ei pot să lucreze la ateliere, primind în schimb bani și recompense, precum vizite în plus.

Unul dintre ateliere este dedicat confecționării meselor din fier forjat, unde deținuții lucrează opt ore pe zi.

Ovidiu Burlacu, în vârstă de 38 de ani, de exemplu, este unul dintre deținuții care se ocupă de aceste mese. El a povestit, pentru jurnaliștii prezenți la Ziua Porților Deschise, că se simte bine la muncă, pentru că așa mai uită de probleme. Tot el a explicat, cu lacrimi în cohi, că a fost închis după ce a săvârșit fapta de omor.

Un proiect interesant de care au parte cei închiși este ,,O zi cu tata”, iar în cadrul zilei de marți unii deținuți au avut ocazia să se întâlnească cu copiii lor într-un spațiu special amenajat, cu jucării.

Cu toate acestea, viața deținuților poate să fie încărcată cu probleme, de la cele sociale până la cele medicale.

Comisarul Emil Fildan, medicul șef al unității de deținere, a declarat că are 80-90 de consultații pe zi. El se întâlnește cu toate afecțiunile, dar predominante sunt cele psihice în rândul deținuților.

„Toţi suferă de singurătate. Au boli cronice, diabet, dar cei mai mulţi dintre ei, 105 (adică aproximativ unul din cinci – n.r.), au boli psihice şi iau tratament pentru asta, iar noi îi monitorizăm”, a declarat Fildan.

Au fost și cazuri în care pacienții au recurs la acte de auto-vătămare sau tentative de sinucidere. Pentru aceștia există o cameră specială cu pereți albi, din burete, și lipsită de orice mobilier sau obiecte cu care ar putea să își facă rău.

Unii deținuți au cunoscut o evoluție bună, au spus reprezentanții penitenciarului, găsindu-și pasiunea sau talentatul în spatele gratiilor ori dezvoltându-și abilitățile practice prin programele de care beneficiază.

Penitenciarul are un spațiu care ar trebui să adăpostească, potrivit legii, 440 de deținuți, în schimb sunt 585, asta înseamnă că este supraaglomerată.

La finalul vizitei, cei prezenți au avut ocazia să vorbească și cu un agent supraveghetor al Penitenciarului Oradea, Alin Iovănel. Acesta a detaliat că el lucrează 12 ore pe zi și că în aceste ore trebuie să se ocupe de toți deținuții din secție. „Ei sunt cei care-i cunosc cei mai bine pe cei închiși. Când că nu se simt bine, merg să discute cu ei, ei putem spune că iau rolul unui tată, a unei mame, care le dă sfaturi și îi consiliază asemenea unui psiholog”, a spus purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului, subcomisarul de poliție penitenciară Adina Bîrda.

Larisa Bărcui
studentă Jurnalism an I

Citește pe aceeași temă și articolul: Viața la pârnaie: Cum trăiesc deținuții în Penitenciarul din Oradea (FOTO / VIDEO)