Urmareste-ne pe

Sanatate

Cum ne protejăm de caniculă şi disconfort termic. Recomandările specialiștilor

Publicat

pe

Recomandarile specialistilor pe timp de canicula

Date fiind termperaturile ridicate din aceste zile, Ministerul Sănătăţii vine cu o serie de recomandări către populație.

Potrivit unui comunicat emis de instituție, populația este sfătuită să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul  11.00 – 18.00, să regleze aparatul de aer condiționat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Cei care nu au aer condiționat în locuință să petreacă 2 – 3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine) și să nu folosească ventilatoarele dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Oamenii sunt sfătuiți să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să facă duşuri călduţe, fără a se şterge de apă și să bea zilnic multe lichide: în perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute.

“Trebuie evitate alcoolul și băuturile cu conţinut ridicat de cofeină, dar trebuie consumate fructele şi legumele proaspete. Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Cod Roșu de caniculă

Potrivit specialiștilor, creșterea temperaturii poate fi limitată prin câteva metode: închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile, țineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă și închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

De asemenea, copiii, persoanele vârstnice nu trebuie să iasă din casă decât în afara perioadelor caniculare.

“Angajatorii sunt sfătuiți să reducă nivelul intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locurile de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static și perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite și curenţi de aer”, mai recomandă specialiștii.

Firmele trebuie să asigure cantități de apă minerală adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie și dușuri, unde este posibil.

În aceste zile, maximele vor ajunge la 39-41 de grade.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *