Urmareste-ne pe

Administratie

Mega-spitalul: Spitalul Municipal din Oradea va fuziona cu Județeanul

Publicat

pe

Consilierii locali din Oradea au dat, marți, avizul de principiu pentru unificarea celor două mari spitale publice din Oradea: Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu cu Spitalul Județean Clinic de Urgență.

Scăderea cheltuielilor

„Din analiza economică comparativă a celor două unități spitalicești rezultă că prin unificarea Spitalului Județean cu Spitalul Municipal ”Dr. Gavril Curteanu”  va crește calitatea activității sanitare, a actului medical, dar și gradul de finanțare a spitalelor.

Astfel, vor scădea costurile de achiziții publice, costurile cu forța de muncă, se vor reduce cheltuielile cu utilitățile, iar stocurile de medicamente vor fi gestionate în comun, fapt ce va duce de asemenea la scăderea cheltuielilor”, după cum arată un comunicat transmis de Primăria Oradea.

Mai mulți bani de la CAS

Informarea mai arată că, în prezent, ambele sunt spitale de categoria a II-a. Prin fuziune, noua unitate va deveni spital de categoria I și va primi, astfel, mai mulți bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Concret, dacă în prezent CAS acordă 1600 lei/pacient în cazul Spitalului Județean, respectiv 1550 lei/pacient în cazul Spitalului Municipal, după fuziune, „gradul de finanțare va crește la cca 1800 lei/pacient, în total 2 milioane de euro într-un an”.

Unificare în pași

Într-o conferință de presă ce a precedat ședința de CL, primarul Florin Birta a amintit că fuziunea este pregătită de mai mulți ani de municipalitate.

”Centralizarea sistemului de sănătate reprezintă principala componentă a unui sistem performant de sănătate, iar Municipiul Oradea are de mai mulți ani ca obiectiv refacerea sistemului sanitar local. Procesul de modernizare a început cu unificarea celor patru spitale: Spitalul Municipal, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie , fapt ce a dus la o mai bună gestionare a sistemului sanitar și la creșterea calității actului medical”, a precizat Birta.

Începe construirea noului spital

Comunicatul primăriei mai precizează și că „în scurt timp va începe construcția Spitalului de Boli Infecțioase de pe strada Vlădeasa și a Laboratorului Integrat de la Spitalul Județean, urmând ca și aceste noi unități sanitare să fie integrate în noua unitatea sanitară rezultată din unificarea celor două spitale mari”.

Fuziunea celor două spitale a fost discutată inclusiv cu ministrul bihorean al Sănătății, Ioana Mihăilă.

”Pentru fuziunea celor două spitale avem nevoie de acordul Ministerului Sănătății. În acest sens, am avut deja o discuție cu ministrul Ioana Mihăilă, care și-a declarat acordul față de această unificare și care ne va sprijini în a obține toate avizele necesare. Așadar, estimăm, că dacă totul va merge bine, de la 1 septembrie, noua unitate să-și înceapă activitatea”, a spus Birta.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *