Urmareste-ne pe

Actualitate

Începe școala și în Bihor. Vezi unde și în ce condiții!

Publicat

pe

Autorităţile au anunţat care unităţi de învăţământ se deschid în fiecare localitate din ţară, în funcţie de incidenţa îmbolnăvirilor cu Covid-19, cu doar trei zile înainte ca şcolile să reînceapă activitatea faţă în faţă.

Potrivit listei pe care a publicat-o Ministerul Educaţiei, vineri, 5 februarie, Oradea este în scenariul galben, ceea ce presupune revenirea fizică pentru preşcolari, elevii din ciclul primar, respectiv cei din clasele VIII şi XII. Elevii orădeni din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a vor continua şcoala de la distanţă, pe internet.

În Bihor sunt cinci comune în scenariul roşu – Şinteu, Câmpani, Cherechiu, Drăgăneşti, Săcădat – ceea ce înseamnă că aici se vor întâlni cu dascălii doar copiii de grădiniţă şi elevii din clasele primare. Pe lângă Oradea, în scenariul galben intră: Derna, Copăcel, Bulz, Auşeu, Sântandrei, Paleu, Tulca, Vadu Crişului, Ştei, Holod, Sânnicolau Român, Spinuş, Oşorhei, Beiuş, Bratca, Lunca, Aştileu, Sânmartin, Cociuba Mare, Abrămuţ, Sălacea, Popeşti, Şuncuiuş, Gepiu, Girişu de Criş, Lazuri de Beiuş, Vaşcău, Nojorid, Măgeşti, Căbeşti, Tileag. Celelalte oraşe şi comune din Bihor sunt în scenariul verde, care prespune că toţi elevii merg la şcoală.

449 şcoli din Bihor vor fi în scenariul verde, 239 în scenariul galben şi 26 în cel roşu. În total, 71.638 de preşcolari şi elevi vor fi prezenţi fizic la grădiniţă sau şcoală, în timp ce 16.512 vor continua lecţiile pe internet. „Hotărârea CJSU va fi actualizată după fiecare vacanță școlară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcție de evoluția epidemiologică și pe baza criteriului privind rata incidenței cumulate la nivelul fiecărei localități, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori”, a precizat CJSU.

Potrivit unui ordin comun al ministerelor Sănătății și Educației, la apariţia unui caz de Covid-19 printre preşcolari sau elevii din ciclul primar, cursurile în grupa sau clasa respectivă se vor suspenda, pentru 14 zile. În ciclul gimnazial şi liceal, lecţiile se vor muta în online după apariţia a 2 cazuri de îmbolnăvire. Toate şcolile vor primi teste rapide pentru depistarea Sars-Cov-2, iar cu acordul părinţilor, vor fi testaţi elevii cu simptome sau colegii unui copil infectat.