Urmareste-ne pe

Educatie

Județul Bihor, locul 3 în topul absenteismului la Evaluarea Națională. Ce spune șeful IȘJ

Publicat

pe

Județul Bihor a ocupat locul al treilea în topul absenteismului la nivel național, după ce aproape 600 de elevi din 5303, deci peste 13%, au absentat la Evaluarea Națională.

Concret, la proba de limba română, în Bihor, nu s-au prezentat 591 de elevi bihoreni (11%), la matematică 596 (11%), iar la limba maternă 204 (18% din totalul de 1.114 înscrişi). „Rata de prezenţă este de 86,43%, iar a absenţilor de 13,57%”, a afirmat șeful IȘJ Bihor, Virgil Blage, vineri, într-o conferință de presă.

Blage afirmă că procentul „nu este o tragedie”, considerând că acum, acești elevi – la fel ca aceia care nu vor promova – se vor reorienta spre învățământul profesional sau dual, pentru a învăța o meserie.

„Numărul absenţilor nu este nici pe departe ceva neobişnuit, nici o tragedie. Faptul că suntem pe locul 3 în ţară la numărul de absenţi s-ar putea regăsi într-un alt clasament, pe locul 2 sau 3, de absorbţie a elevilor în învăţământul profesional sau tehnic. Aceşti copii care nu au participat la examene, din diferite motive, 1.030 în total, se regăsesc în clasele de profesional”, a declarat șeful IȘJ Bihor.

Blage a mai afirmat că părinții au început să renunțe la ideile preconcepute.

„În ultima vreme, bursele pentru învăţământul dual sunt generoase, provin de la Minister şi de la agenţii economici. Se mai adaugă facilităţile oferite de consiliile locale, adică internat, cazare, mâncare. S-a schimbat şi optica: oamenii nu mai privesc învăţământul profesional cum îl priveau în urmă cu 10 ani, chiar cu 5. Tot mai mulţi părinţi şi elevi cred că au o abordare mult mai practică a ceea ce înseamnă parcursul şcolar: este bine să ai o meserie, un sprijin financiar consistent pe perioada învăţării şi mai ales un loc de muncă asigurat”, a mai spus Blage.

Anul acesta, examenul de Evaluare Națională s-a derulat fără incidente. „Nu s-a înregistrat niciun elev cu temperatura mai mare de 37,3”, a mai afirmat inspectorul şcolar general.

 

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *