Urmareste-ne pe

Actualitate

Mai bine ca acasă! Căminul-internat al Colegiului Traian Vuia din Oradea a fost reabilitat (FOTO)

Publicat

pe

Căminul-internat al Colegiului Tehnic Traian Vuia din Oradea, cu o capacitate de 106 locuri, a fost complet reabilitat, astfel că tinerii veniţi de la ţară care vor să înveţe o meserie au de acum parte de condiţii decente de locuire. Investiţia a fost finanţată de Primărie, care a comandat şi reabilitarea integrală a atelierelor de practică.

Lucrările au fost prezentate joi, la faţa locului, de viceprimarul Florin Birta, împreună cu directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Alina Silaghi, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea, Popa Lucian, și directorul executiv al  Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, prof.  Daniela Vîlceanu, respectiv cel adjunct, Biro Ildiko.

„Totul a început în anul 2016, când Consiliul Local Oradea a hotărât fuziunea Colegiului Tehnic Andrei Șaguna cu Colegiul Tehnic Traian Vuia, cu scopul de a dezvolta învățământul profesional și dual în Oradea. În acest moment se lucrează la reabilitarea și dotarea atelierelor din curte care vor fi la dispoziția elevilor, pentru ca la final cei care vor termina cursurile aici să fie bine pregătiți și să își poată găsi locuri de muncă la firmele din Parcul Industrial”, a declarat Birta.

În cadrul lucrărilor s-au reabilitat pereții interiori, fațadele exterioare, care au fost izolate termic, s-a făcut o nouă compartimentare interioară, au fost refăcute toate instalațiile sanitare și electrice, acoperișul și învelitoarea clădirii. De asemenea, a fost asfaltată și curtea interioară și drumul colector la Colegiul Tehnic Traian Vuia.

Căminul-internat oferă aproape 100 de locuri de cazare și este structurat astfel: la parter este dotat cu toaletă pentru personaele cu dizabilități, sală de lectură, bibliotecă, cabinet medical, cabinet de pedagogie, la etajul I există o sală de meditație, o cameră a pedagogului și 12 camere cu patru paturi fiecare, iar  etajul II este de asemenea dotat cu o sală de meditație, spălătorie și 12 camere cu patru paturi fiecare. Fiecare cameră este dotată cu baie proprie, dulapuri pentru haine, cuier, masă și scaune.

Directoarea Colegiului, Daniela Vîlceanu, a declarat că elevii care vor locui în cămin sunt încântaţi de cum arată acesta. Toţi provin din mediul rural, iar unii dintre ei nu au acasă apă curentă sau încălzire centrală, astfel că viaţa la internat va fi pentru ei un pas înainte.

Potrivit explicaţiilor furnizate de responsabilii locali, la acest cămin au dreptul să se cazeze toți elevii de la Colegiul Tehnic Traian Vuia din învățământul profesional și liceal de zi, care vin din mediul rural. Taxa de cazare în internat este de 150 lei/lună, dar pentru elevii din mediul rural care nu au domiciliul în Oradea și care s-au înscris la  învățământul profesional dual este gratuită, la fel ca masa la cantina colegiului.

În acest moment, sunt înscriși în învățământul dual la Colegiul Tehnic Traian Vuia un număr de 216 elevi în clasa a IX-a, din care un număr de 43 vor sta în internat, începând cu luna viitoare, când căminul internat va fi dat deja în folosință.

Este foarte important de știut că elevii care aleg școala profesională beneficiază de un suport material de 200 lei/lună de la Ministerul Educației Naționale, iar cei de la învățământul profesional dual mai primesc în plus încă 200 lei/lună de la agentul economic, precum şi decontarea cheltuielilor legate de masă şi cazare, suportate de către Primăria Municipiului Oradea”, precizează municipalitatea.

Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea oferă cele mai numeroase calificări tehnice și profesionale din județul Bihor, respectiv: operator la mașini cu comandă numerică, mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, electrician exploatare joasă tensiune, electronist aparate și echipamente, electromecanic utilaje și instalații industriale, sculer-matrițer, confecționer produse textile, tâmplar universal, bucătar/ospătar, frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist, lucrător hotelier.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *