Urmareste-ne pe

Actualitate

Oradea: Start la lucrările de reabilitare a bulevardului Nufărul-Cantemir (FOTO)

Publicat

pe

Primăria Oradea a anunțat că marți, 26 ianuarie, au început lucrările pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir.

Primul pas este decopertarea pavajului zonei pietonale aflate vizavi de sediul Direcției pentru Agricultură Bihor. Marți, utilajele erau în teren, spărgând trotuarele din zonă. „Se lucrează pe tronsonul cuprins între str. Arieșului și str. Muntele Găina, urmând fie efectuate săpăturile la cotă pentru realizarea pistei de biciclete și a trotuarului”, arată comunicatul.

Proiect major

Primarul Florin Birta a subliniat importanța proiectului. „Începem azi lucrările la un proiect major pentru Oradea, deoarece acesta prevede reabilitarea unuia dintre cele mai mari și importante bulevarde din oraș, bulevardul Nufărul – Cantemir. Prin acest proiect vom reamenaja carosabilul, urmând să avem o stradă cu patru benzi – două benzi pe sensul de mers, linie de tramvai, spaţiu verde cu un aliniament verde, pistă de biciclete, trotuar şi încă un aliniament verde lângă liniile de tramvai, iar pe partea opusă va rămâne un trotuar şi vor fi locuri de parcare doar paralele cu bordura”, a declarat edilul, citat în comunicat.

Cum era de așteptat, șantierul va aduce neplăceri atât pietonilor care vor trece prin zonă, cât și șoferilor.

„Pentru că este un proiect de mare amploare, care va presupune și deranj în trafic, ne cerem scuze orădenilor pentru inconveniente care vor apărea în circulație. Suntem convinși că după finalizarea lucrărilor, orădenii și nu numai vor beneficia de un confort sporit în trafic, coridorul Nufărul – Cantemir având un rol important în transportul de călători, preluând prin relaţia transportului în comun, atât tramvai cât și autobuze, tot traficul de navetiști din Zona Metropolitană și nu numai, spre zonele de servicii, producție sau funcționale”, a mai precizat primarul Florin Birta.

Contribuție: 3%

Contractul de execuție a fost semnat la finalul lunii noiembrie 2020, finanţarea proiectului realizându-se prin fonduri europene. Primăria Oradea având o contribuţie de 3%.

Tronsonul din strada Nufărului propus pentru intervenție are o lungime de 1641 m, o cale de tramvai dublă cu lungimea de 1.540 m, cu un carosabil cu câte două benzi de circulație pe sens, iar pe partea dreaptă, pe sensul de intrare în localitate, există spații de parcare, un trotuar variabil de 3 m lățime și de asemenea un spaţiu verde variabil.

În ce privește strada Dimitrie Cantemir, tronsonul propus pentru execuţia lucrărilor de intervenţie are o lungime de 1031,16 m, având de asemenea o cale de tramvai dublă cu lungimea de 1022 m, un carosabil cu câte două benzi de circulație pe sens, cu spaţii de parcare în zonele unde configuraţia terenului a permis, cu trotuar variabil și cu spații verzi variabile.

Executantul lucrărilor este asocierea formată din Sc Drumuri Bihor SA – lider de asociere și SC Trameco SA – asociat 1 și Drum Asfalt SRL – asociat 2, iar valoarea contractului este de 50.634.357,12 lei fără TVA.

Perioada de execuție este de 20 de luni de la emiterea ordinului de începerea lucrărilor.

Pe de altă parte, în cadrul proiectului vor fi montați stâlpi inteligenți, astfel tramvaiul va avea acces liber, neîngreunat de circulație și își va putea crește viteza cu până la 30 km/h. Vor fi modernizaţi peste doi kilometri și jumătate de drum şi peste 6 kilometri de trotuar. În plus, vor fi amenajați peste 2 kilometri de piste pentru biciclişti şi 48 de mii de metri pătraţi de spaţiu verde, mai arată Primăria Oradea.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *