Urmareste-ne pe

Administratie

Palatul Füchsl din Oradea intră în reabilitare. Este primul palat în stil Secession din oraș (FOTO)

Publicat

pe

Vești bune pentru iubitorii clădirilor istorice din Oradea!

Palatul Füchsl, primul palat al orașului proiectat în stil Secession de către arhitecții Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor, aflat pe strada Independenței nr. 11-13, intră într-un amplu proces de renovare și restaurare, după cum anunță Primăria Oradea.

Constructorii au început montarea schelelor pe fațadă, asocierea de firme SC Drum Asfalt & SC Constructorul Sălard SRL având termen 12 luni pentru finalizarea șantierului.

„Se vor executa lucrări de reparare a faţadelor, reparații locale la elementele șarpantei, schimbarea învelitorilor, reparații la streșini, înlocuiri jgheaburi și burlane, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor exterioare reparații ornamente florare, repararea tâmplăriilor exterioare de la locuințe și accesele în clădire, precum și înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale.

Totodată, se vor executa lucrări de eliminare a igrasiei din zidăria pereţilor (cu precădere peretele din frontul stradal).

Toate tencuielile exterioare sunt degradate şi desprinse, motiv pentru care se vor îndepărta şi se vor reface.

Având în vedere că starea tencuielii exterioare este vizibil afectată de săruri, minerale şi umiditate, pe înălţimi variabile, este necesară folosirea unor tencuieli de asanare (tip Baumit, Hasit sau similar)”, enumeră comunicatul municipalității.

De asemenea, și porțile și parapetele metalice din fier forjat ale balcoanelor vor fi reparate.

La fel, glafurile din tablă zincată se vor demonta și se vor înlocui cu glafuri confecționate din tablă de zinc.

„Se vor monta jgheaburi și burlane noi din tablă de zinc, opritori de zăpadă, se vor repara lucarnele și se vor reface cele 3 lucarne după modelul existent.

Pe suprafaţa turnului, la dolii și la elementele ornamentale se va folosi tablă de zinc, cu respectarea modelului existent”, mai dă asigurări Primăria.

Valoarea lucrărilor este de 3.460.145,01 lei  fără TVA.

Construcția Palatului Füchsl a început în toamna anului 1902, sub îndrumarea inginerului Rendes Vilmos.

Palatul a fost finalizat în aprilie 1903. În anul 1910 clădirea a fost cumpărată, împreună cu firma fraţilor Füchsl, de către Izidor Ulmann jr. au mai transmis reprezentanții municipalității.

Vezi galeria de imagini! Foto: Primăria Oradea

 

Mai mult
Advertisement
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *