Urmareste-ne pe

Actualitate

Premieră națională: Județul Bihor va avea propria companie aeriană! (VIDEO)

Publicat

pe

Oradea și respectiv județul Bihor vor avea propria companie aeriană!

Anunțul a fost făcut, joi, într-o conferință de presă comună, de primarul Oradiei, Florin Birta, și de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferință de presă.

„Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean își spune cuvântul, pentru că aceasta duce la dezvoltarea orașului și a județului într-un ritm accelerat.

În cazul de față, a avea un aeroport care să ne conecteze cu capitala țării mult mai bine și cu hub-uri europene exact asta înseamnă, o dezvoltare și condiții mai bune pentru investitori, pentru turiști și pentru comunitatea locală”, a precizat primarul Oradiei Florin Birta.

Zboruri noi, din martie!

Cele două administrații și-au propus să semneze un protocol și să asigure conectivitatea aeriană a județului prin înființarea unor noi curse aeriene: atât interne, între Oradea și București, cât și externe, între Oradea și unul sau mai multe hub-uri aeriene importante din Uniunea Europeană.

Potrivit celor doi edili, dezideratul este ca din luna martie, anul viitor, să înceapă, cu două aeronave, operarea zborurilor Oradea – București (minim 3 zboruri/ zi în zilele lucrătoare și minim 2 zboruri/ zi în zilele nelucrătoare).

De asemenea, din octombrie 2022, ar urma să să devină operaționale cursele către unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei (minim un zbor/zi).

Avioane pentru Oradea

„Obiectivul nostru este ca în luna septembrie să avem această conpanie și să ne putem face rezervările pentru primăvara anului viitor.

Dorim să achiziționăm aeronavele în această toamnă sau cel târziu în luna ianuarie a anului viitor.

Prin urmare, vom face tot ce ține de noi ca de anul viitor, din luna martie, când intră noul orar de zbor, noua companie să opereze de pe Aeroportul Oradea către aceste destinații”, a declarat Ilie Bolojan.

Rămâne de văzut dacă județul își va achiziționa aeronavele, o variantă luată în calcul fiind și închirierea acestora.

Cu sprijinul companiilor

Protocolul dintre CJ și CL prevede înființarea unei companii aeriene proprii – care s-ar putea numi Fly Oradea sau Oradea Airlines – deținute de Județul Bihor și Municipiul Oradea, eventual și de alte entități din subordinea directă a celor două autorități publice locale.

„Activitatea companiei aeriene locale ar urma să fie finanțată din subscripții publice, sponsorizări și donații provenite din partea companiilor locale care vor dori să sprijine acest proiect”, explică un comunicat al Primăriei Oradea.

Iar deschidere din partea companiilor pare că există.

„Din discuțiile pe care le-am purtat cu marile companii din Oradea, există un interes și din partea lor pentru a contribui la o mai bună conectivitate a orașului, pentru că ar fi și ei participanți.

Inginerii, partenerii de afaceri, managerii de companii ar putea ajunge mult mai repede la Oradea.

Ne bazăm pe o participare importantă a acestor companii, printr-o formă pe care o vom stabili la achiziționarea acestor aeronave”, a mai spus Bolojan.

Noi măsuri la Aeroport

Conform protocolului, Consiliul Județean Bihor va adopta măsuri pentru reorganizarea activităților aeroportului din Oradea (internalizarea serviciilor prestate, amenajarea unui hangar, diversificarea activităților, facilități cargo etc.) în vederea susținerii companiei aeriene nou înființate.

În schimb, municipalitatea va derula campanii de promovare a Oradiei și a zonei metropolitane ca destinație turistică și zonă de investiții în regiunile spre care vor fi operate cursele aeriene.

Model de la alte orașe

Între altele, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a mai precizat că înființarea unei companii locale aeriene este oportună „urmărind modele de conectare ale altor orașe mici din Europa către hub-uri importante aeronautice”.

În România nu mai există alte unități administrative care și-au înființat propria companie aeriană, iar modelul urmat în cazul de față este un oraș din Danemarca.

Proiectul de hotărâre privind acordul de parteneriat dintre cele două instituții a fost aprobat joi de consilierii județeni, urmând să fie avizat și de Consiliul Local.

Vezi aici Protocolul de colaborare între Consiliul Local Oradea și Consiliul Județean!

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *