Urmareste-ne pe

Educatie

Spectacol cu roboți, vineri și sâmbătă, la ERA Park Oradea: International Robotics Championship

Publicat

pe

Concursul „International Robotics Championship” se va desfășura în perioada de 29 – 30 mai 2022, în centrul comercial Era Shopping Park Oradea, după doi ani de pauză, cauzată de pandemia de Covid-19.

„Evenimentul, aflat la cea de a X-a ediție, este organizat de către Departamentul de Mecatronică al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică din cadrul Universității din Oradea, fiind susținut de companiile: Celestica, Golde și Allengra.

În concurs sunt înscriși peste 170 de elevi, studenți și specialiști în robotică din toată țara. Participarea este gratuită, Universitatea din Oradea asigurând cazarea și masa concurenților”, se arată într-un comunicat transmis de Universitatea din Oradea.

Valoarea premiilor – constând în echipamente, componente și aparatură – depășește suma de 5.000 de euro.

 

„Este un concurs de roboți mobili autonomi. Prin definiție, orice vehicul ghidat automat este un robot. Toți roboții participanți la concurs sunt, așadar, autonomi, au un algoritm, inteligență artificială, fiind programați de către competitori”, a declarat coordonatorul acestui concurs, șef de lucrări dr. ing. Flaviu Birouaș.

Tinerii pasionați de robotică concurează la una sau mai multe dintre cele 14 categorii ale competiției.

În ediția din acest an au fost introduse și probe noi, precum Humanoid Sumo.

„În cele 14 categorii, sunt trei de robotică cu lego, cu limita de vârstă de 16 ani, avem Line follower junior, până în 18 ani, iar restul probelor sunt fără limită de vârstă. Mai avem probe Mega Sumo, Mini Sumo, Humanoid Sumo, Line Follower Turbo și altele. De asemenea, avem o sesiune Free Style Show Case unde, în fața unei comisii de specialiști din parcul industrial, sunt prezentate aplicații din robotică, invenții și creații proprii. În funcție de punctaj, se stabilește care sunt invențiile premiate”, a mai precizat Flaviu Birouaş.

În cadrul probelor Line Follower, unde roboții urmăresc autonom linia de parcurs, departajarea se face în funcție de timpul obținut.

La competițiile de tip sumo, organizate în regim de turneu, fiecare robot se „luptă” cu fiecare, învingător fiind cel care rămâne ultimul în ring.

„Ce am reușit să adăugăm anul acesta concursului este proba Humanoid Challenge, unde avem roboți umanoizi, care trebuie să rezolve anumite sarcini: fie să urce scări, să navigheze un traseu cu pereți, evident, într-un timp cât mai scurt”, a declarat coordonatorul evenimentului.

Concursul Robotics Championship a fost înființat în anul 2010 ca o inițiativă a studenților și profesorilor Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică a Universității din Oradea, departamentul de Mecatronică și Robotică, din dorința de a dezvolta abilitățile practice de programare și proiectare în domeniul roboticii.

Prin organizarea acestuia se urmărește și realizarea de colaborări între studenți și companii din domeniu, în vederea asigurării dezvoltării noilor generații de ingineri, programatori și proiectanți, au mai transmis reprezentanții Universității din Oradea.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *