Urmareste-ne pe

Actualitate

SuperBolo în acțiune: vrea să desființeze Consiliile Județene!

Publicat

pe

Sursa foto: G4media.ro

Edilul Oradiei, Ilie Bolojan, a declarat că pentru atragerea cât mai multor fonduri europene ar fi necesară desființarea Consiilor Județene pentru că sunt „ineficiente”.

Declarațiile au fost făcute de președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, Ilie Bolojan, pentru Hotnews.ro.

Acesta a spus că actualul mod de organizare administrativă a României, cu împărţirea pe judeţe, este depăşit şi îngreunează atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea ţării. În acest context, edilul a propus măsuri radicale. „Consiliile Judeţene s-au dovedit nişte structuri administrative ineficiente, care au avut un caracter pronunţat politic şi care nu au făcut decât să-i ţină în lesă pe primarii de comune prin alocările politice preferenţiale”, a spus Bolojan.

De asemenea, edilul a mai afirmat că una dintre marile probleme o constituie înfiinţarea, după căderea comunismului, a unui număr mare de comune.

Multe dintre aceste structuri administrative nu au venituri proprii din taxe şi impozite nici măcar pentru susţinerea aparatului birocratic ori a serviciilor publice, fapt pentru care sunt finanţate de la bugetul central consumând ineficient resurse financiare.

„O coagulare a comunelor din zonele metropolitane în jurul oraşelor, astfel încât aceste primării care au graniţe cu localităţile mari, să devină primării de sector, este soluţia. S-ar face planuri de dezvoltare integrată şi aceste zone ar deveni funcţionale”, a spus edilul.

Bolojan a explicat că în acest fel deciziile cu privire la unele investiţii care traversează administrativul mai multor localităţi s-ar lua mult mai repede.

„Dacă trebuie să faci un drum, de exemplu, care traversează mai multe comune, şi poate ai nevoie de exproprieri, trebuie să convingi fiecare Consiliu să voteze cu două treimi anumite hotărâri şi pot fi calcule locale cu miză mică care nu permit acest lucru”, a explicat primarul.

Primarul de Oradea a mai declarat că, în plus, mai este necesară o mai mare descentralizare.

„Nişte oameni competenţi, foarte buni administratori, pot genera o dezvoltare de tip piramidal. Dar cum în general am avut administratori la nivel central care au lăsat de dorit, efectul este rămânerea în urmă a României faţă de alte ţări care au plecat din aceeaşi poziţie cu noi acum 30 de ani”, a mai spus Bolojan.