Urmareste-ne pe

Actualitate

Cod Roșu de inundații în Bihor! Care sunt râurile vizate

Publicat

pe

Județul Bihor nu scapă de coduri. Până joi la prânz a fost emis Cod Roșu pentru Crișul Negru, Cod Portocaliu pentru Crișul Repede și Cod Galben pentru râul Barcău. De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu de ploi abundente, valabilă până vineri la prânz.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare de inundaţii care afectează cursurile de apă din Bihor. Potrivit hidrologilor, codul roșu este valabil pe râurile din bazinele hidrografice Crișul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod – amonte S.H. Zerind. Codul Portocaliu este valabil pentru Crișul Repede – bazin superior și afluenți bazin inferior și mijlociu, iar codul galben este pentru râul Barcău.

Totodată, meteorologii au anunţat că ploile nu vor înceta în Bihor, judeţ aflat sub avertizare meteo de cod portocaliu până vineri, la ora 11.

Autoritățile, în teren

Miercuri, după prânz, ISU Crişana a informat că se iau măsuri de prevenire şi limitare a efectelor negative provocate de inundaţii, în zonele expuse acestui risc.

„Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, colonel Caba Sorin Mihai şi reprezentanţi ai ABA Crişuri verifică situaţia din teren, dispunând măsurile care se impun în continuare, pentru protejarea comunităţilor”, se arată în comunicatul transmis de ISU Bihor.

În scopul protejării populaţiei, în zonele aflate sub incidenţa Codului Roşu (unităţile administrativ-teritoriale Cociuba Mare, Batăr, Ciumeghiu, Avram Iancu, Tinca), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” Bihor a transmis prin sistemul Ro – Alert, mesajul de avertizare: „Atenţie viitură, revărsare de apă! Adăpostiţi-vă în zone/locuri înalte! AVERTIZAREA HIDROLOGICA, COD ROŞU, se prelungeste până în 20.05.2021, ora 12:00. În aceasta perioadă se vor produce torenţi şi creşteri de debite cu depăşirea cotei de pericol în bazinul hidrografic Crisul Negru”.

Misiune dificilă

Pompierii monitorizează evoluția fenomenelor hidrometeorologice, fiind prealertate toate cele 12 subunităţi de militari, grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” este în continuare activată.

De asemenea, la ora 10.50, pompierii militari beiuşeni au fost mobilizaţi în localitatea Drăgăneşti, unde miercuri după prânz decolmatau porţiunea de albie din jurul pilonilor podului din localitate, de materialele aduse de viituri, pentru a evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile.

„Misiunea este una dificilă, întrucât curgerea apei în zona respectivă este blocată de trunchiuri de copaci de mari dimensiuni (inclusiv de 8-10 metri), cu rădăcini şi ramuri, pompierii acţionând cu drujbe, corzi, cordiţe şi alte echipamente specifice din dotare, pentru degajarea acestora”, transmite ISU.

Recomandări

Pompierii le transmit mai multe recomandări bihorenilor din zonele vizate de ploi şi inundaţii: curăţarea, adâncirea sau realizarea, acolo unde nu sunt, a şanţurilor de preluare a apelor pluviale; drenarea şi asigurarea curgerii apei către şanturile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării; curăţarea pilonilor de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora; construirea de bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *