Urmareste-ne pe

Administratie

Codul Roșu deschide containerele anticaniculă. Vezi care sunt recomandările specialiștilor pentru aceste zile toride

Publicat

pe

Au fost deschise containerele anticaniculă -Foto-Primaria Oradea

Trei containere anticaniculă amplasate la intrarea în trei mari pieţe agro-alimentare au fost deschise în Oradea. Este vorba despre piața Cetate, Decebal şi Rogerius.

Containerele sunt dotate cu aer condiţionat, apă potabilă rece, scaun, pat medicinal şi o masă.  O asistentă medicală asigură zilnic, pe perioada caniculară, funcţionarea lor între orele 10 şi 18.

Aceasta este pregătită să ofere primul ajutor, iar în caz de urgenţe va solicita ajutor specializat. Personalul medical este asigurat de către Direcţia de Asistenţă Socială Oradea.

“Containerele vor rămâne amplasate până la finalul verii, asistenţa medicală fiind asigurată, în funcţie de atenţionările meteo, în perioadele de caniculă”, se arată în comunicatul transmis de către Primăria Oradea.

Recomandările specialiștilor

Pentru această perioadă, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă are o serie de recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei.

Astfel, deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer.

Se recomandă evitarea aglomeraţiilor, expunerea la soare şi efortul fizic intens între orele 11.00 – 18.00 şi purtarea hainelor lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.

Regimul alimentar este indicat să fie echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică, cu 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici), precum şi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă).

Medicii recomandă să se evite băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare, alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală şi mai ales alcoolul (inclusiv bere) deoarece deshidratează organismul.

„Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie; Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme; Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră; Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului”, se mai recomandă în comunicatul Primăriei.

Cod Roșu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare de tip Cod roşu de caniculă, valabilă joi şi vineri în mai multe județe, printre care și Bihorul.

Conform prognozei de specialitate, în 24 şi 25 iunie vor fi temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade.

Mai mult
Advertisement
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *