Urmareste-ne pe

Administratie

Vechiul cazan pe gaz al CET Oradea va fi înlocuit cu 4 motoare termice. Vezi cât vor costa

Publicat

pe

Cazan nou la CET

136,7 milioane este suma cu care urmează să se achiziționeze patru motoare termice și două cazane cu apă fierbinte care să înlocuiască vechiul cazan pe gaz al CET Oradea.

În Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) s-a publicat anunțul de participare privind etapa III a achiziției lucrărilor pentru „Unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea blocului 1 existent”.

La începutul lunii ianuarie a acestui an, primarul Florin Birta și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul prin care va fi modernizat blocul de cogenerare al CET. Astfel, va fi instalată o sursă nouă de producere a energiei electrice şi termice.

Valoarea estimată a achiziției este de 136.714.133,39  lei (fără TVA).

“Proiectul prevede înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET Oradea, aflat la sfârşitul perioadei de viaţă, cu motoare termice pe gaze naturale cu funcționare în regim de cogenerare și două cazane de apă fierbinte”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Oradea.

Singurul cazan din vechea instalație

Cazanul este singurul care a rămas din vechea instalație termică a orașului și se impune înlocuirea lui.

Centrala electrică de termoficare CET Oradea a fost pusă în funcțiune din anul 1966, cazanul având peste 320.000 de ore de funcționare, iar turbina peste 310.000 ore de funcționare.

Investiția propusă constă în instalarea etapizată a unei surse noi de producere a energiei electrice şi termice.

“Sursa de producție nouă (Grup 7) va cuprinde: unitatea de cogenerare de înaltă eficiență cu motoare termice de ultimă generație, cu funcționare pe gaze naturale; schimbătoare de căldură cu plăci pentru preluarea energiei termice în sistemul de termoficare; unități de producție directă a energiei termice cu cazane de apă fierbinte – CAF (noua unitate de producție va funcționa pe gaz natural având o sarcină nominală de 50 MWt constituită din două CAF-uri de câte 25 MW (CAF 3, 4)”, arată o informare a Primăriei.

Municipalitatea va beneficia de o finanțare de 134 milioane lei, reprezentând 85% din valoarea proiectului.

Diferența de 15% urmează să fie acoperită din bugetul local cu titlu de contribuţie proprie (23,6 milioane lei) şi cheltuieli neeligibile (10,1 milioane lei).