Urmareste-ne pe

Actualitate

Criza Covid-19: Oradea intră în scenariul ROȘU, alături de încă 7 localități! Vezi restricțiile!

Publicat

pe

foto: Ovi D. Pop

Începând de marți, 27 octombrie, municipiul Oradea intră în scenariul roșu, alături de încă 7 localități din județul Bihor, astfel că școlile și grădinițele vor trece în online.

Decizia a fost luată, luni, în ședința săptămânală, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), în care s-au aprobat scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar de la nivelul județului Bihor, precum și lista localităților în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment.

„Impactul deciziei de a trece la cursuri online în învățământul preuniversitar este redus de faptul că preșcolarii și elevii din ciclul primar sunt în vacanță timp de o săptămână, interval după care situația va fi reanalizată”, arată un comunicat transmis luni seară de Instituția Prefectului.

Conform analizelor de risc efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Bihor pentru fiecare localitate în care incidența depășește 3 cazuri/1.000 locuitori, nu se impune, deocamdată, carantinarea.

Lista localităților în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor depășește pragul de 3 la mia de locuitori cuprinde Oradea, Sântandrei, Toboliu, Sânnicolau Român, Hidișelu de Sus, Sânmartin, Căbești și Bratca.

Cele mai importante măsuri care se aplică în localitățile cu rata îmbolnăvirilor mai mare de 3 cazuri/1.000 locuitori:

– Este obligatorie purtarea măștii atât în interior, cât și în toate spațiile deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani;

– Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor și livrarea la domiciliu;

– Este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

– Sunt suspendate activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

Localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori sunt: Suplacu de Barcău, Săcădat, Abrămuț, Șuncuiuș, Oșorhei, Beiuș, Drăgești, Marghita, Aleșd, Olcea, Cefa, Copăcel, Borod, Buntești, Nojorid, Lugașu de Jos, Cetariu, Șinteu, Girișu de Criș, Remetea, Sârbi, Paleu, Spinuș și Salonta.

Între restricțiile care se aplică în cele 24 de localități se numără:

– Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-22.00;

– Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

– Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

Măsurile adoptate luni se instituie în cele 32 de localități vizate începând cu data de 27 octombrie 2020, ora 00.00.

Comunicatul prefecturii mai arată că tot în cadrul ședinței de luni au fost analizate și aprobate scenariile de funcționare în cele 202 unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică de la nivelul județului Bihor.

Școli, numai online

CJSU a aprobat funcționarea în scenariul roșu, în care învățământul preuniversitar se desfășoară online, în localitățile Oradea, Sântandrei, Toboliu, Sânnicolau Român, Hidișelu de Sus, Sânmartin, Căbești și Bratca.

„Școlile vor funcționa în scenariul roșu în intervalul 26 octombrie – 2 noiembrie, după care situația va fi reanalizată”, mai arată Instituția Prefectului.

Lista localităților în care se impun măsuri de restricționare se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus la nivelul fiecărei localități, notează Prefectura.