Urmareste-ne pe

Actualitate

Gigacaloria se ieftineşte cu 5 lei, dar orădenii vor plăti tot 276 lei

Publicat

pe

Deşi gigacaloria se va ieftini cu 5 lei pe fondul plafonării preţului gazului, orădenii vor plăti în continuare tot 276 lei, pentru că reducerea va fi scăzută din subvenţia acordată de la bugetul local. Propunerea municipalității, aprobată de Consiliul Local marți, a stârnit protestele opoziției.

Liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a cerut ieftinirea încălzirii. Social-democratul a invocat plafonarea preţului la gaz pentru populaţie prin OUG 114 din 2019, prețul gigacaloriei raportat la venitul mediu din Oradea şi, în mod surprinzător, poluarea suportată de pe urma… cărbunelui ars în producerea energiei termice.

”Mă bucură că scad preţurile de producţie a gigacaloriei, dar asta ar trebui să se vadă şi în buzunarul orădenilor, pentru că ei au suportat și suportă investiţiile, avariile, praful şi fumul rezultat în urma arderii cărbunelui”, a spus Popa. Surprins de consternarea colegilor din Consiliu, conştienţi că ultimul cazan pe cărbune a fost scos din funcţiune în 2016, când a început punerea în funcţiune a noii centrale pe gaz, consilierul PSD a insistat. ”Întrebaţi-l pe Stănel Necula, că încă mai ardem cărbune…”, a zis Popa.

Primarul Ilie Bolojan a profitat rapid de scăparea consilierului pentru a-i discredita propunerea. ”Vă spun eu că nu se mai foloseşte cărbune în CET de ani de zile, dar văd că în unele zone există această nostalgie”, a spus ironic edilul. Bolojan a afirmat că, deşi preţul plătit de orădeni pentru încălzire nu va scădea, măsura va fi tot în folosul populaţiei. ”Scăzând puţin subvenţia pe gigacalorie de la 18% la 14%, acei bani economisiţi se vor duce în asfaltări şi alte lucrări. Vom duce banii în investiţii care se vor vedea direct în buzunarul celor care plătesc termoficarea, pentru că nu vor mai plăti apa rece pe care nu o pot folosi ca apă caldă”, a spus Bolojan.

În final, Consiliul Local a aprobat, cu votul exclusiv al PNL, actualizarea preţului încălzirii prin reducerea cu 5 lei a subvenţiei pe gigacalorie. Cei 9 reprezentanţi ai PSD şi UDMR au votat împotrivă. Astfel, orădenii racordaţi la reţeaua secundară de termoficare vor plăti tot 276,15 lei, iar cei deserviţi din reţeaua principală tot 248,02 lei pentru o gigacalorie. În schimb, pentru că gazele s-au scumpit, agenţii economici racordaţi în reţeaua magistrală vor achita 310,9, iar cei deserviţi de reţeaua secundară 432,27 lei.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *