Urmareste-ne pe

Actualitate

Gripa aviară, în apropiere de Bihor. Specialiștii transmit recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii

Publicat

pe

(Sursa foto: ziarulunirea.ro)

Virusul H5N8 a fost descoperit la o fermă de gâşte din apropierea oraşului Letavertes, din Ungaria, aflat la circa 35 de kilometri de Oradea, dar și în România, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis, joi, mai multe recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii oamenilor.

Măsurile generale despre care specialiştii în sănătate publică afirmă că trebuie aplicate sunt: spălarea cât mai frecventă pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări, interdicţia de a atinge păsări moarte, achiziţionarea cărnii de pasăre, a ouălor şi produselor din carne de pasăre exclusiv din magazine autorizate, precum şi anunţarea medicilor veterinari cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau de moarte a păsărilor.

DSP face recomandări şi cu privire la modul în care trebuie preparată hrana cu carne de pasăre: carnea crudă trebuie separată de cea prelucrată termic sau de alte alimente care sunt gata preparate, interdicţia de a folosi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru pregătirea cărnii crude şi a alimentelor gata preparate, interdicţia de a pune carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie ori suprafaţă pe care anterior a fost aşezată carne crudă, spălarea mâinilor înainte şi după manipularea alimentelor crude şi a celor procesate termic.

De asemenea, carnea de pasăre şi ouăle trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperaturi corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin procesare termică la mai mult de 70°C.

Înainte de a fi preparate, ouăle trebuie spălate şi ele cu apă şi săpun, nefiind recomandată ingerarea de ouă fierte moi.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *