Urmareste-ne pe

Actualitate

Județul Bihor, sub cod galben de ninsori, vânt și polei! Masa de aer polar care face ravagii în Nordul Moldovei vine spre noi

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, o avertizare de tip cod galben de ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului și polei, valabil inclusiv în județul Bihor valabilă până vineri, 7 aprilie, la ora 12.

„În nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, Transilvania și în nordul Crișanei, precum și în zona de munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Temporar vântul va avea intensificări pe parcursul zilei de joi (06 aprilie), cu viteze de 40…60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor acumula 10…15 l/mp. În nord-estul Moldovei și izolat în rest se va depune polei”, arată ANM.

Până joi seară, la ora 22, județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș sunt sub cod portocaliu de ninsori viscolite și strat consistent de zăpadă.

„În județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud și Mureș va continua să ningă viscolit, vizibilitatea va fi redusă și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…65 km/h. Local se vor acumula peste 20 l/mp”, mai arată ANM.

Ravagii în Moldova

De altfel, județele din Nordul Moldovei au fost puternic lovite de furia vremii în ultimele zile.

Ninsorile și viscolul au „închis” toate drumurile naționale din mai multe județe, iar sute de persoane au rămas blocate în zăpadă.

29 de drumuri naționale din Neamț, Suceava, Bacău, Iași, Botoșani și Vaslui sunt închise, complet sau pe tronsoane, din cauza vremii. De altfel, circulația este interzisă pe toate drumurile: naționale, județene și comunale.

Vântul care spulberă ninsoarea și zăpada deja depusă face imposibile eforturile de deszăpezire, arată Digi24.

Din cauza asprimii vremii, ambulanța nu a putut ajunge la o femeie însărcinată care a născut ajutată de o altă femeie, care a primit indicații de la medici prin apel video, pentru că ambulanța nu a putut ajunge la gravidă.

Ninsorile vin în Nord Vest

Directorul ANM, Elena Mateescu, a precizat la Antena3 că ninsorile din Moldova se vor muta joi și în centrul țării, în zona Transilvaniei.

”Pentru zilele următoare, vorbim în continuare de apariția și menținerea ninsorilor în special în zona de munte și nu în ultimul rând în Moldova, dar și zonele din partea de nord-vest și centru a țării.

Ninsorile se vor transforma, ulterior, în precipitații lichide, după episodul în care vorbim de ninsori, fapt care va conduce la o atenție deosebită, pentru că se va produce fenomenul de polei iar pentru cei care se vor afla în trafic va fi important de cunoscut această situație”, a mai spus Elena Mateescu.