Urmareste-ne pe

Actualitate

Trio în vizor: Procurorii Ciprian Man şi Cristian Ardelean şi judecătoarea Crina Muntean, urmăriţi penal

Publicat

pe

sursa foto: eBihoreanul.ro

Foştii procurori DNA Oradea Ciprian Man şi Cristian Ardelean, acum procurori la Parchetul Bihor, au fost puşi sub acuzare de procurorul Adina Florea de la Secţia Specială pentru investigarea magistraţilor, pentru şantaj şi abuz în serviciu.

Cei doi sunt acuzaţi că ar fi încercat să intimideze judecători ai Curţii de Apel Oradea, în urma apariţiei înregistrărilor făcute publice de avocatul Răzvan Doseanu, în care aceştia vorbeau între ei să le facă dosare penale unor judecători ca „să intre frica în ei”.

În acelaşi dosar, pornit de la plângerile unor judecători, Crina Muntean (medalion), fostă preşedintă şi vicepreşedintă a Tribunalului Bihor, este acuzată de favorizarea făptuitorului, instigare la mărturie mincinoasă şi instigare la abuz în serviciu.

Avocata Georgiana Trandafir a declarat pentru G4media.ro, că ţinta Secţiei Speciale ar fi chiar judecătoarea. „Nu ar fi putut avea calitatea de instigator fără autorul faptei și singurul dosar de care se puteau lega era cel cu procurorii DNA”. La rândul ei, Muntean susţine că există „un mecanism premeditat, având la bază interese private, străine actului de justiție”, menit să o discrediteze, dovedit „de multitudinea de demersuri derulate de Inspecția Judiciară împotriva mea, într-un interval scurt de timp, martie-septembrie 2019”. „Am o vechime în profesie de 21 de ani. Până în anul 2019 nu am fost cercetată disciplinar niciodată, cu atât mai puțin să am calitatea de suspect”, a mai spus Muntean.

Procurorul Cristian Ardelean a confirmat faptul că i-a parvenit o citaţie semnată de Adina Florea, în care i se solicită prezenţa la Bucureşti, pentru data de 5 decembrie, în calitate de învinuit. „Eram aproape sigur că se va întâmpla. Nu reprezintă o noutate. În urmă cu două săptămâni, CSM a solicitat informaţii legate de acest dosar, în cadrul procesului disciplinar în care sunt judecat la Secţia pentru procurori în materie disciplinară”, a declarat Ardelean, pentru portalul eBihoreanul.ro, subliniind și el că „mi-am exercitat mereu activitatea cu bună credinţă şi am avut până acum o carieră profesională ireproşabilă”.

În ultimii ani, mai mulţi magistraţi din instanţele şi parchetele bihorene au făcut obiectul unor dosare instrumentate de procurorii DNA Oradea, multe dintre ele închise prin clasări ale structurii centrale sau prin achitări în instanţe, motiv pentru care împricinaţii au acuzat abuzuri sau chiar acţiuni de poliţie politică. De altfel, până joi seară, Curtea de Apel Oradea a fost şi singura instanţă din ţară care a votat pentru menţinerea Secţiei Speciale, la sondajul făcut de noul ministru Cătălin Predoiu.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *