Urmareste-ne pe

Actualitate

Autocar venit din Italia, oprit în carantină în Bihor, după ce un călător a făcut febră

Publicat

pe

foto: arhivă

Pasagerii unui autocar care a ajuns în țară duminică, prin punctul de trecere a frontierei prin Borș, au fost opriți în carantină în Bihor, pentru că unul dintre ei avea febră.

Anunțul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, într-o intervenție la Antena1. Potrivit acestuia, ocupanții mașinii sunt cetățeni din Republica Moldova.

„O persoană din autocar, care provenea din zona Lombardia, era cu febră 38 şi a fost verificată de mai multe ori. Persoana respectivă a trecut peste tot şi s-a oprit în România, unde s-a făcut controlul sanitar. Decizia a fost luarea persoanei la spital şi realizarea analizelor şi o să vedem dacă este pozitivă sau negativă. Restul pasagerilor autocarului au intrat în carantină în judeţul Bihor. Nu s-a permis autocarului continuarea drumului către Republica Moldova”, a declarat şeful DSU la Observator.

Pacientul cu febră a ajuns la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal „Gavril Curteanu” din Oradea.

Prefectura Bihor, instituția abilitată să comunice date legate de coronavirus, nu a făcut publice informații legate de acest caz. Dimpotrivă. Într-o postare făcută duminică pe Facebook, Instituția Prefectului a anunțat că, la data de 8 martie, în judeţ erau zero persoane diagnosticate cu COVID-19, zero persoane în carantină. În schimb, 501 persoane erau auto-izolate la domiciliu (245 titulari ai chestionarelor şi 256 aparţinători ai acestora).

Măsuri fără precedent

Pe de altă parte, șeful DSU, Raed Arafat, și  secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan au anunțat, duminică, introducerea unor măsuri fără precedent, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de coronavirus. Evenimentele cu un număr mai mare de 1.000 de participanți, precum meciurile de fotbal, vor fi interzise începând de duminică, la fel și vizitele în spitale, iar orice școală în care va apărea un caz de infecție va fi închisă.

Toate aceste măsuri au fost luate până la data de 31 martie, dar pot fi prelungite, a precizat Arafat, reiterând apelul către românii din Italia de a nu veni acasă de sărbători, dacă se află în zonele de risc.
Vezi mai jos măsurile anunțate!

– suspendarea cursurilor în școlile unde se raportează cel puțin un caz de coronavirus

– interzicerea activităților în aer liber sau în incinte cu participarea unui număr mai mare de 1000 de oameni

– accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor

– accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, pentru stagii practice, cu excepţia voluntarilor

– a fost reluată recomandarea ca românii să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar cei care se află în aceste zone să nu vină în România

– persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *