Urmareste-ne pe

Actualitate

Conturile ROMATSA, blocate de frații Micula. 28.000 de curse ar putea fi anulate!

Publicat

pe

Compania care coordonează traficul aerian în România, ROMATSA, are conturile blocate de magnații bihoreni Ioan și Viorel Micula, astfel că aproximativ 28.000 de curse aeriene ar putea fi anulate sau dirijate astfel încât să ocolească România, dacă statul nu găseşte o modalitate prin care să le plătească acestora 400 milioane de euro.

„Din cauza problemelor financiare, ROMATSA ar putea să îşi piardă certificarea primită de la Autoritatea Aeronautică Română, începând din 1 ianuarie 2020, iar acest lucru ar duce la probleme şi mai grave. Dacă s-ar închide pentru o singură lună spaţiul aerian al României, aproximativ 28.000 de curse aeriene ar fi anulate, potrivit unei simulări a Eurocontrol pe luna iulie 2019”, anunță Libertatea.ro.

Cei doi magnați au instituit poprirea asupra conturilor ROMATSA încă din luna august, la o instanţă din Belgia, ca urmare a procesului câştigat în 2013 la Tribunalul Internațional de la Washington de către cei doi magnaţi. Procesul privește ajutoarele de stat pe care ar fi fost îndreptățiți să le încaseze magnații bihoreni, care au și cetățenie suedeză, dat fiind că au investit într-o zonă defavorizată. Comisia Europeană a decis, însă, că ajutorul este ilegal și a interzis României să plătească suma, fapt care a dat naștere mai multor acțiuni în instanță.

Conform deciziei finale, din 2013, România trebuia să plătească despăgubiri de 85 milioane de euro, din cauză că a anulat o serie de facilităţi oferite celor doi investitori, dar, cu dobânzi şi penalităţi, datoria a ajuns în prezent la 394,9 milioane de euro, conform noului ministru al Transporturilor, Lucian Bode. În încercarea să-și recupereze banii, fraţii Micula au dat în judecată statul român la mai multe instanţe, inclusiv în Luxemburg, Suedia, Marea Britanie şi SUA.

Noul premier, Ludovic Orban a arătat, la rândul său, că situaţia regiei este „critică”, „există riscul ca ROMATSA să nu mai funcţioneze”, precizând că aceasta poate funcţiona până la sfârşitul anului, dar sunt necesare soluţii urgente pentru a achita datoria către fraţii Micula. „S-a dat o decizie, s-a stabilit un prejudiciu, iar ei s-au îndreptat împotriva unor asset-uri şi companii care au cash flow, care au bani şi, la ora asta, asta fac, trag bani”, a punctat premierul.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *