Urmareste-ne pe

Actualitate

Frații Micula au pierdut un proces cu România și trebuie să plătească 4,5 milioane de euro

Publicat

pe

sursa foto: Adevarul.ro

Decizie interesantă a Tribunalului internaţional de arbitraj de la Washington în cazul magnaţilor bihoreni Ioan şi Viorel Micula: joi, 5 martie, instanţa a respins pretenţiile de 9 miliarde de lei formulate de aceştia împotriva statului român, astfel că vor trebui să plătească statului român cheltuieli în valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Un proces din 2014

Potrivit G4media.ro, decizia încheie un arbitraj iniţiat de magnații bihoreni Micula în 2014, când au acuzat nerespectarea de către România a unui acord încheiat cu Suedia privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor. Concret, cei doi au susţinut că România şi-a încălcat obligaţiile, neaplicând adecvat legile de impozitare a băuturilor spirtoase, dar şi prin adoptarea unui nou regim de preţuri pentru apa minerală. Instanţa a constatat că fraţii Micula nu au demonstrat că România nu şi-a aplicat legile privind impozitarea băuturilor alcoolice, constatând că „România s-a angajat în eforturi „serioase şi vizibile” pentru aplicarea legislaţiei. România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor şi o structură de executare atât la nivel de producător individual, cât şi la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama şi DG Antifraudă”, arată decizia instanței.

Tribunalul a mai decis că nu are competenţă pentru a examina afirmaţiile vizând regimul de stabilire a preţurilor pentru apa minerală, adoptat înainte de intrarea în vigoare a acordului româno-suedez.

Cheltuieli cu penalități

Un comunicat al Ministerului de Finanțe a clarificat situația sâmbătă seară printr-un comunicat postat pe site-ul propriu în care subliniază că este un alt proces față de cel inițiat în 2013, pentru care Guvernul a plătit, în luna decembrie, 912,5 milioane lei, adică aproape 191 milioane euro, din fondul de rezervă.

„Statul român a câştigat la finalul săptămânii cel de-al doilea proces intentat de reclamanţii loan Micula, Viorel Micula şi cele 10 societăţi din grupul controlat de aceştia la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii prin care au cerut României despăgubiri de 2,36 miliarde euro. Tribunalul internaţional a stabilit, totodată, că reclamanţii trebuie să plătească României cheltuielile de arbitraj în procent de 75%, respectiv suma aproximativă de 4,5 milioane euro, la care se vor calcula dobânzi de 2,91% pe an până la plata integrală a sumei datorate”, arată comunicatul postat pe site-ul MF.

„Obiectul acestui litigiu reprezintă o speţă total diferită faţă de primul proces intentat de familia Micula (în 2013 n.r.) şi câtigat de reclamanţi în urmă cu şase ani. Principala critică formulată în primul diferend viza facilităţile fiscale acordate de statul român şi apoi eliminate sau reduse”, mai precizează Ministerul.

„Plata despăgubirilor decise de Curtea de Arbitraj în urmă cu şase ani a fost efectuată la finele anului trecut, când au fost astfel deblocate conturile unor instituţii ale statului român pe care reclamanţii le-au blocat în vederea executării creanţelor”, consemnează Ministerul Finanţelor.

Cine sunt avocații statului

În cel mai recent proces, câștigat pe 5 martie, România a fost apărată de un consorţiu format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din Bucureşti şi „LALIVE” din Geneva, Elveţia.

„Suntem foarte mulţumiţi de rezultat, care arată că România nu a încălcat Tratatul cu Suedia. Acest caz a implicat analiza unui volum foarte mare de argumente şi informaţii cu privire la lupta României împotriva evaziunii fiscale, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanţial şi procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiţii”, a declarat Crenguţa Leaua, din cadrul LDDP.

Potrivit firmei, echipele de avocați au fost formate din dr. Crenguța Leaua, dr. Gheorghe Matei, Mihaela Maravela, Marius Grigorescu, prof. Ștefan Deaconu, Raluca Popa și Sofia Cozac din cadrul LDDP și de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Laura Halonen, Sam Moss, Alptug Tokeser, Juliette Asso și Tessa Hayes din cadrul LALIVE.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *