Urmareste-ne pe

Actualitate

Frații Micula, executați silit pentru returnarea celor 395 milioane de euro primiţi despăgubiri de la Statul Român

Publicat

pe

Sursa foto: eBihoreanul.ro

Magnații bihoreni Ioan și Viorel Micula sunt executați silit pentru returnarea celor 395 milioane de euro primiţi despăgubiri de la Statul Român în 2019.

Informația a fost făcută publică de ziarul BIHOREANUL, care anunță că fiscul a şi declanşat procedura de executare silită a grupului European Food&Drinks, pentru recuperarea sumei achitate, în valoare totală de 1,2 miliarde lei.

Procedura a fost suspendată, însă, provizoriu de Judecătoria Beiuş, unde milionarii au deschis un proces pentru anularea executării, respectiv pentru suspendarea acesteia până la o hotărâre definitivă.

Totul are la bază un proces îndelungat în care frații Micula au dat în judecată Statul Român pentru „tăierea” ajutorului de stat și anularea facilităților din zonele defavorizate.

După un proces îndelungat, în 2013, Tribunalului arbitral din Washington, denumit oficial Centrul Internaţional pentru soluţionarea litigiilor privind investiţiile (ICSID) a decis că fraţii Micula aveau dreptate.

Pe scurt, ICSID le-a acordat despăgubiri de aproximativ 178 milioane euro pentru „revocarea facilităților pentru materiile prime și costul sporit al zahărului care a urmat, pentru creșterea costului altor materii prime, pentru pierderea capacității de stocare a zahărului la prețuri mai mici, pentru pierderea de profit care rezultă din vânzările de produse finite care nu au fost realizate”.

Astfel, în 2019, frații Micula au forțat și au obținut instituirea de sechestre pe conturile mai multor companii de stat între care Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet.

O săptămână mai târziu, Guvernul Orban a stins datoria, plătind, pe lângă cei 178 milioane euro iniţiali, încă 217 milioane euro ca dobânzi şi penalităţi adunate din 2013 până la zi.

Acești bani trebuie acum returnați.

Rămâne de văzut dacă acest fapt se va și întâmpla.

Aflați mai multe detalii pe această temă și ce spun reprezentanții celor doi magnați în articolul:

Imperiu sub sechestru! Statul Român îi execută silit pe fraţii Micula pentru returnarea celor 395 milioane de euro primiţi despăgubiri

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *