Urmareste-ne pe

Actualitate

DSP Bihor: Orădeanca diagnosticată cu coronavirus a mințit că nu a venit din Italia

Publicat

pe

Direcția de Sănătate Publică Bihor a făcut publice, sâmbătă, mai multe detalii despre femeia care a fost diagnosticată  vineri cu noul tip de coronavirus – COVID-19.

Este vorba despre primul caz înregistrat în județul Bihor, o femeie de 49 de ani venită din Italia pe 10 martie, prin punctul de trecere a frontierei Borș, și confirmată ca purtătoare a virusului pe 13 martie.

Minciună și inconștiență

„La PTF Borș pacienta nu a recunoscut că vine din Italia și nu a completat chestionar; în data de 12.03.2020 a anunțat medicul de familie și DSP Bihor. Persoana a declarat că s-a autoizolat la domiciliu împreună cu familia de la sosirea în Oradea în data de 10.03.2020”, arată comunicatul DSP.

Sursele Bihor24 spun că orădeanca a anunțat medicii după ce o altă femeie, cu care călătorise în aceeași mașină la sosirea din Italia, a fost diagnosticată la Cluj Napoca pe 12 martie.

Medicii orădeni spun că orădeanca este asimptomatică și a fost transportată în data de 14.03.2020, la secția de boli infecțioase a Spitalului Clinic Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” Oradea. Ea este prima pacientă tratată de acest tip de virus în secție.

Și-a expus fetițele!

Orădencei i-a fost recoltat produs biologic pentru testare încă din 12 martie, fiind identificate, deocamdată, 3 persoane cu care a venit în contact: fetițele ei și soțul. Aceștia nu au simptome, însă li s-au recoltat și lor probe.

DSP Bihor a demarat, în cursul zilei de vineri, ancheta epidemiologică, astfel că s-ar putea dovedi că numărul contacților este, de fapt, mult mai mare.

„Vor fi identificați, la finalizarea anchetei epidemiologice, toți contacții avuți de la momentul intrării în țară și până la internare. DSP Bihor va lua și alte măsuri de sancționare dacă se vor impune”, mai arată instituția.

Pentru faptul că nu a declarat autorităților că provine dintr-o zonă „roșie” pentru răspândirea coronavirusului, orădeanca este pasibilă de dosar penal și de amendă.

Pe de altă parte, DSP a comunicat și că, sâmbătă, până la ora 15, orădeanca era singurul pacient confirmat cu coronavirus în Bihor.

Amendă pentru neizolare

Numărul persoanelor în carantină în județ este de 60, iar cel al persoanelor internate la secția de boli infecțioase – 15.

De asemenea, numărul persoanelor auto-izolate la domiciliu a ajuns la 270 (155 titulari ai chestionarelor și 115 aparținători ai acestora).

„DSP Bihor a aplicat o amendă în valoare de 10.000 lei unei persoane care în data de 6.03.2020 nu a respectat măsura autoizolării la domiciliu”, mai anunță Direcția de Sănătate Publică Bihor.

Mai mult
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Dosar penal pe numele orădencei diagosticate cu coronavirus, pentru că a mințit la graniță! – Bihor24

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *