Urmareste-ne pe

Actualitate

Mai multe localități din Bihor, sub Cod Roșu de ploi torențiale. O familie a fost evacuată (FOTO)

Publicat

pe

Județul Bihor se află sub Cod Roșu de ploi și inundații, debitul mai multor râuri fiind în continuă creștere. În satul Cociuba Mică, din comuna Pietroasa, părinții și doi copii au fost evacuați după ce Crișul Pietros a ieșit din albie, locuința lor fiind în apropiere.

Debitul râului  a crescut semnificativ, astfel că, la recomandarea viceprimarului comunei, familia s-a mutat la rude care locuiesc într-o casă situată într-o zonă mai sigură, din aceeași localitate.

„Pompierii militari sunt prezenți în teren și monitorizează continuu situația la nivelul unităților administrativ-teritoriale aflate sub incidența codului roşu, fiind pregătiți să intervină în orice clipă, pentru salvarea și protejarea vieților și bunurilor oamenilor”, a precizat maior Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana. De asemenea, în teren sunt şi echipajele ABA Crişuri.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Roșu, valabilă pentru mai multe localități din județ, fenomenele vizate fiind „averse importante cantitativ care vor acumula 25…35 l/mp. În ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat în jur de 65 l/mp, iar în ultimele 12 ore, în jur de 100 l/mp”.

Locuitorii din zonele vizate au primit și mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert.

Pompierii militari le recomandă cetăţenilor să respecte regulile şi măsurile de protejare a vieţii şi bunurilor pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice deosebit de periculoase, să anunţe imediat autorităţile, prin numărul 112, dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta comunităţile.

UPDATE:

Potrivit ISU Crișana, marți, în jurul orei 17.30, echipaje de pompieri militari interveneau pentru evacuarea apei acumulate în 15 gospodării din localitatea Hârșești.

„Până la această oră, în localitatea menționată, pompierii au evacuat din gospodăriile afectate de inundații aproximativ 30 de animale și păsări (porci, vaci, iepuri, găini etc)”, a precizat Camelia Roșca.

De asemenea, în satul Căbești ISU Crişana a fost chemat pentru evacuarea apei din trei gospodării.

Pe străzile Biruinţei şi Pescarilor din Beiuș, militarii fac diguri din saci de nisip, pentru protejarea locuințelor de apele care s-ar putea să le inunde.

„50 de pompieri militari acționează în șapte localități pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Situația este în dinamică”, a declarat Roşca.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *