Urmareste-ne pe

Administratie

Premii de peste 600.000 de lei puse la bătaie într-o amplă campanie de curățenie a județului Bihor

Publicat

pe

Foto: Arhiva

Bihorul intră într-o amplă campanie de curățenie. Campania se va desfășura sub sloganul „Campionatul bihorean al curățeniei”, și pune la bătaie premii de peste 600.000 lei. Acțiunea se va derula pe parcursul lunii iunie și este o inițiativă a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group (ADI Ecolect).

Marea campanie de curățenie a Bihorului se va derula prin organizarea a două concursuri. Ideea centrală a acestui demers este ca întreaga comunitate – administrația publică, biserica, școala, mediul de afaceri, mass-media, organizații neguvernamentale de mediu și cetățenii să participe la rezolvarea problemei curățeniei în județul nostru.

Șase zone

Primul concurs, intitulat „Campionatul bihorean al curățeniei” se desfășoară în perioada 1 – 30 iunie în toate cele șase zone de operare din județul Bihor în care A.D.I. Ecolect Group implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor.

“U.A.T.-urile dintr-o zonă (Lot) vor concura doar cu celelalte U.A.T.-uri din zona de care aparțin. În fiecare dintre cele 6 zone vor exista câte 3 premii: Locul I -100.000 lei, Locul II – 10.000 lei și Locul III – 5.000 lei. Sumele vor fi destinate pentru implementarea unor proiecte destinate și copiilor”, se arată în comunicarea transmisă de CJ Bihor.

În desemnarea câștigătorilor se va ține cont de cantitățile de deșeuri colectate de-a lungul întregii luni iunie, de pe raza fiecărei unități administrativ – teritoriale, care vor fi împărțite la numărul de locuitori.

„Am făcut acest proiect pentru că vrem să atingem câteva obiective. În primul rând, vrem să schimbăm mentalitățile bihorenilor față de curățenia mediului înconjurător. Acest proiect nu este unul singular, ci este începutul unui proces constant de conștientizare și implicare a comunității în rezolvarea problemelor de mediu. Cred că numai în felul acesta vom ajunge să ne atingem obiectivele, dintre care cel mai important este această schimbare de mentalitate care stă în spatele unor obiceiuri nesănătoase de a ne arunca deșeurile peste tot”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al ADI Ecolect.

Provocarea copiilor

Cel de-al doilea concurs, intitulat „EcoProvocarea” se desfășoară în perioada 1 – 15 iunie 2021 și se adresează copiilor claselor pregătitoare – VIII care învață în unitățile de învățământ din cele șase zone de operare.

Elevii vor realiza un desen sau o pictură prin care își vor exprima viziunea asupra protejării mediului înconjutător, respectiv asupra colectării corespunzătoare a deșeurilor. Vor fi stabiliți prin tragere la sorți câte doi câștigători din fiecare zonă, care vor primi câte un voucher în valoare de 1.000 de lei pentru achiziționarea unei biciclete. Cele douăsprezece lucrări câștigătoare vor fi expuse public.

„Toate lucrurile duc spre copii, pentru că lor le datorăm multe și pe ei ne și bazăm atunci când vrem ca viitorul nostru să arate mai bine. Pe de o parte credem că dacă sunt implicați în astfel de acțiuni, copiii vor dobândi o mentalitate corespunzătoare, sănătoasă față de protecția mediului, față de responsabilitățile pe care le avem fiecare dintre noi în legătură cu mediul înconjurător. Mai suntem convinși că prin intermediul copiilor putem schimba în bine mentalitatea părinților și a bunicilor. Din această pricină am impus aceste condiții ca toate premiile să ajungă în final spre copii”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean.