Urmareste-ne pe

Actualitate

Coronavirusul pune lacătul pe școlile și grădinițele din țară: copiii și adolescenții liberi până în 22 martie

Publicat

pe

(Sursa foto: Realitatea.net)

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seara că toate școlile și grădinițele din țară, fie ele private sau de stat, vor fi închise de miercuri până în 22 martie cu posibilitate de prelungire. Decizia a fost luată de Comitetul Național penntru Situații de Urgență.

„Măsura se aplică practic pentru 8 zile de curs. Am lăsat un timp de adaptare pentru ca părinţii să găsească o soluţie pentru a avea grijă de copii cât ei se duc la lucru”, a spus premierul Ludovic Orban. Tot acesta a mai spus că durata de suspendare a cursurilor s-ar putea prelungi.

Tot luni seara, ministrul Educației Monica Anisie a precizat că cel mai probabil simulările de bacalaureat și evaluare națională vor fi amânate.

Decizia a fost luată după ce numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus au crescut în țara noastră, ajungând în prezent la 17 cazuri, ultimele două fiind declarate tot luni.

”Am decis întărirea controlului la frontieră pe transportul rutier și feroviar. Am mai luat decizii privind anumite mecanisme pentru a limita răspândirea – creșterea capacității de diagnosticare, creșterea numărului medicilor, anchete epidemiologice, situația stocurilor de materiale și echipamente. Îndemn la calm, la un comportament rațional și la responsabilitate individuală. Mulțumesc românilor care au ascultat sugestiile noastre și au respectat ceea ce i-am rugat – să nu vină în țară. Fac un apel la ceilalți lideri politici – acest subiect nu e unul politic, vizează viața oamenilor. Nu pot fi de acord ca pe subiectul coronavirus să se facă jocuri și calcule politice”, a mai declarat premierul Ludovic Orban, potrivit presei centrale.

Declaraţii de presă la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă

Marcel Vela, ministrul de Interne a anunțat măsurile adoptate în încercarea de combatere a coronavirusului:

– Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia, începând cu data de 10 martie, ora 12.00, până în data de 31 martie, ora 12.00, ora României.

– Operatorii de transport rutier care efectuează curse ce tranzitează Italia au obligaţia de a le comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia către România că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.

– Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12.00, până la data de 31 martie 2020, ora 12.00.

– Operatorii feroviari au obligaţia de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care vor veni din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această printr-o declaraţie pe proprie răspundere la urcarea în tren.Operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.

– Se sistează programele de studii privind schimbul de experiență până la 31 martie

– Se suspendă stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale

– Se aprobă instituirea obligaţiei pentru unităţile de alimentaţie publică, de exemplu hypermarket, supermarket, market, magazine de cartier etc., de a lua măsuri în privinţa dezinfecţiei frecvente a suprafeţelor expuse: cărucioare, balustrade, coşuri de cumpărături, clanţe de uşi, butoane de la lifturi, grupuri sanitare etc. şi instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat în toate spaţiile comerciale. Această măsură se va implementa pe baza recomandărilor Ministerului Sănătăţii în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei hotărâri

– Sunt permise adunări cu sub 200 de participanți fără avizul DSP

– Se vor transmite circulare către toate instituţiile publice şi private în vederea analizării posibilităţii desfăşurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispoziţiilor art. 108, 110 din Legea 53/2003, Codul Muncii, coroborat cu art. 2 din Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, acolo unde este posibil

– La nivel național autoritățile intensifică acțiunile preventive în spații publice – gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației de a respecta măsurile de sănătate publică

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *