Actualitate
Incendii de vegetație în Bihor: 12 intervenții ale pompierilor în weekend
În weekendul 31 august – 1 septembrie, pompierii din Bihor au intervenit pentru a stinge 12 incendii de vegetație uscată, care au amenințat atât bunurile cetățenilor, cât și mediul înconjurător. Aceste intervenții au fost realizate de echipajele din cadrul a șapte subunități ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”.
Conform unui comunicat al ISU, unul dintre cele mai mari incendii a avut loc în localitatea Lugașu de Sus, unde pompierii de la Stația Aleșd au intervenit pentru a stinge flăcările care au cuprins aproximativ 8 hectare de vegetație uscată și mărăciniș.
Din fericire, incendiul a fost stins înainte ca flăcările să se extindă către proprietățile din zonă.
Un alt incendiu semnificativ s-a produs în localitatea Vașcău, unde echipajele Secției de Pompieri Beiuș au acționat pentru a stinge un focar ce a distrus 80 de hectare de pășune împădurită și 50 de baloți de fân.
Alte intervenții au avut loc în localitățile Săucani, Oradea, Beznea, Dumbrava, Tinca, Budoi, Tulca, Subpiatră și Săliște de Beiuș, unde incendiile au mistuit în total 12 hectare de vegetație uscată și 400 de baloți de fân.
Conform autorităților, aceste incendii au fost, cel mai probabil, provocate de utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spații neautorizate, o practică ilegală și extrem de periculoasă.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” le reamintește cetățenilor că arderea vegetației uscate și a deșeurilor este strict interzisă prin lege și se sancționează cu amenzi de la 7.500 la 15.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoane juridice.
Sergentul major Alina Butaci, subofițer de informare și relații publice, le reamintește bihorenilor că utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile este STRICT INTERZISĂ, deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor!
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
„Arderea vegetației uscate pune în pericol nu doar proprietățile și mediul, ci și viețile omenești. Respectați legislația și evitați astfel de tragedii!”, a transmis ISU Crișana.
Antonia Dobai