Urmareste-ne pe

Actualitate

Iohannis: Școlile se vor deschide doar din septembrie. Ce se întâmplă cu elevii din anii terminali

Publicat

pe

Școlile, grădinițele, universitățile din România nu se vor mai deschide în acest an de învățământ, după cum a anunțat preşedintele Klaus Iohannis luni. Elevii din anii terminali vor putea reveni la școală, pentru pregătiri, după data de 2 iunie , însă respectând distanțarea socială.

„S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai redeschidă. Nu se vor întoarce elevul, studentul, fizic, la cursuri”, a spus, conform Agerpres, președintele într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Iohannis a informat că anul şcolar se va încheia pe 12 iunie şi că până la acea dată vor continua formele de învăţământ la distanţă, iar elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. „În cazuri excepţionale, se mai poate face o evaluare suplimentară”, a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a mai arătat că şcolile se vor redeschide în septembrie, când începe noul an şcolar, subliniind, însă, că elevii din clasele terminale vor putea reveni la şcoală după 2 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naţionale.

„Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, unde este cazul, la profesională în anii terminali vor putea, atenţie, vor putea reveni la şcoală după 2 iunie, între 2 şi 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naţionale. În această situaţie (…) normele de distanţare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vor sta maximum două-trei ore acolo şi se vor pregăti pentru examenele naţionale”, a explicat el potrivit sursei citate.

Cele două examene – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza aşa cum au fost ele planificate.

„Vor sta la distanţă mare unii de alţii, vor intra pe un coridor, vor ieşi pe alt coridor, se vor face dezinfecţii regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în şcoală şi multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanţii Ministerului Educaţiei”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că, în cazul în care şcolile s-ar fi redeschis, nu s-ar fi putut respecta distanţarea socială, chiar dacă elevii ar fi mers în ture.

„Faptul că elevii s-ar duce la şcoală ar implica, din punctul nostru de vedere – şi toţi care am fost la discuţie am fost de acord -, două riscuri mari: există riscul major ca elevii să ducă boala la şcoală şi există un risc semnificativ să ducă boala de la şcoală acasă. Pe de altă parte, am dorit să ştim şi ce fac alte ţări. Am constatat că deja sunt o serie de ţări din UE care nu mai doresc să redeschidă şcolile, sunt câteva ţări unde situaţia este în evaluare. Am dorit şi să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis şcolile. Avem un exemplu din Franţa, unde într-o provincie s-a deschis experimental şcoala şi experimentul nu a decurs foarte bine. După puţine zile, zeci de elevi au fost testaţi pozitiv şi mai mulţi dascăli au ajuns în câteva zile la terapie intensivă. Lucrurile nu sunt absolut deloc simple”, a subliniat Iohannis.

Vezi mai jos declarația integrală a președintelui!

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *